ßßß Cookit - przepis na Kotlet schabowy w panierce z płatków jęczmiennych

Kotlet schabowy w panierce z płatków jęczmiennych

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 kotlety schabowe
2 jajka
1 szkl. płatków jęczmiennych
sól
pieprz
olej do smażenia
dodatki (4 ziemniaki, bukiet jarzyn)
Czas przygotowania: 20 min
Kotlet schabowy to chyba taka nasza typowa polska potrawa. Jednak ile lat można jednak jeść to samo? ;) Proponuję panierować go tym razem w płatkach jęczmiennych.
Kotlety rozbijam. Solę i doprawiam pieprzem z obu stron. Następnie zamaczam w jajku i obtaczam w płatkach jęczmiennych. Smażę chwilę z obu stron, aż płatki nabiorą lekko złotawego koloru.
Kotlet ma zupełnie inny smak niż w panierce z bułki tartej. Jest też moim zdaniem bardziej sycący. Do niego proponuję dosłownie jednego ziemniaka i bukiet jarzyn przygotowanych na parze. Zdecydowanie polecam tak panierowany schab, odrobinę inny i nieco zdrowszy. Smacznego!
Podobne przepisy
Zawijas z jarmużem
Kotlet de volaille
Naleśniki z mięsem
Pierogi z mięsem i kapustą
Schab duszony z pietruszką
Źródło:http://www.gryzz.pl/kotlet-schabowy-w-panierce-z-platkow-jeczmiennych