Wykonanie
Składniki4 kotlety
schabowe2
jajka1 szkl.
płatków jęczmiennychsólpieprzolej do smażeniadodatki (4
ziemniaki, bukiet jarzyn)Czas przygotowania: 20 minKotlet
schabowy to chyba taka nasza typowa polska potrawa. Jednak ile lat można jednak jeść to samo? ;) Proponuję panierować go tym razem w płatkach jęczmiennych.Kotlety rozbijam.
Solę i doprawiam
pieprzem z obu stron. Następnie zamaczam w
jajku i obtaczam w płatkach jęczmiennych. Smażę chwilę z obu stron, aż
płatki nabiorą lekko złotawego koloru.Kotlet ma zupełnie inny smak niż w panierce z
bułki tartej. Jest też moim zdaniem bardziej sycący. Do niego proponuję dosłownie jednego
ziemniaka i bukiet jarzyn przygotowanych na parze. Zdecydowanie polecam tak panierowany
schab, odrobinę inny i nieco zdrowszy. Smacznego!
Podobne przepisy
Zawijas z
jarmużemKotlet de volaille
Naleśniki z
mięsemPierogi z
mięsem i
kapustąSchab duszony z
pietruszką