ßßß
Składniki4 kotlety schabowe2 jajka1 szkl. płatków jęczmiennychsólpieprzolej do smażeniadodatki (4 ziemniaki, bukiet jarzyn)Czas przygotowania: 20 minKotlet schabowy to chyba taka nasza typowa polska potrawa. Jednak ile lat można jednak jeść to samo? ;) Proponuję panierować go tym razem w płatkach jęczmiennych.Kotlety rozbijam. Solę i doprawiam pieprzem z obu stron. Następnie zamaczam w jajku i obtaczam w płatkach jęczmiennych. Smażę chwilę z obu stron, aż płatki nabiorą lekko złotawego koloru.Kotlet ma zupełnie inny smak niż w panierce z bułki tartej. Jest też moim zdaniem bardziej sycący. Do niego proponuję dosłownie jednego ziemniaka i bukiet jarzyn przygotowanych na parze. Zdecydowanie polecam tak panierowany schab, odrobinę inny i nieco zdrowszy. Smacznego!

Podobne przepisy
Zawijas z jarmużem
Kotlet de volaille
Naleśniki z mięsem
Pierogi z mięsem i kapustąSchab duszony z pietruszką