ßßß
Składniki4 kotlety schabowe20 dag jarmużu4 plastry sera żółtegosólpieprzmąkajajobułka tartaolej do smażeniaCzas przygotowania: 30 minNiby środek zimy, a tu o śniegu w ogóle mowy u nas nie ma. Taaaaaaaaak szeroko oczy otwieram, oglądając wiadomości, w których pokazują resztę Polski. Nie, żeby mi jakoś szczególnie na tym śniegu zależało :) Dzięki temu na grządce jeszcze mam sałatę (szok) i wyrósł mi fantastyczny jarmuż.Zapraszam dzisiaj na kolejną odsłonę kotleta de volaille . Tym razem zawijas napakowany jest właśnie jarmużem.Jarmuż to kapusta i tak samo jak zwykła kapusta jest miejscami twardy do bólu. Dlatego zanim zabiorę się za kotlety, myję jarmuż, usuwam łodyżki i większe żyłki. Następnie kroję go na paseczki i wrzucam na patelnię wraz z masłem. Jeszcze trochę soli i duszę go sobie powolutku nawet z 15 minut.W tym czasie rozbijam mięso, oprószam je pieprzem i solą. Na każdym rozbitym kotlecie układam kawałek sera żółtego i część uduszonego jarmużu. Zwijam mięso, obtaczam je w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażam kotleta z każdej strony, też powoli, żeby w środku się porządnie wysmażył.U mnie dzisiaj zawijas został zaserwowany w towarzystwie ziemniaczków z piekarnika i zielonej sałatki . Jarmuż po przymrozkach nie ma już bardzo ostrego smaku, typowego dla kapusty, wiec warto do niego podać ostrzejszą sałatkę. Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki z mięsem
Kotlet de volaille
Pierogi z mięsem i kapustąSchab duszony z pietruszką
Lasagne bolognese