Wykonanie
Składniki4 kotlety
schabowe20 dag
jarmużu4 plastry
sera żółtegosólpieprzmąkajajobułka tartaolej do smażeniaCzas przygotowania: 30 minNiby środek zimy, a tu o śniegu w ogóle
mowy u nas nie ma. Taaaaaaaaak szeroko oczy otwieram, oglądając wiadomości, w których pokazują resztę Polski. Nie, żeby mi jakoś szczególnie na tym śniegu zależało :) Dzięki temu na grządce jeszcze mam
sałatę (szok) i wyrósł mi fantastyczny
jarmuż.Zapraszam dzisiaj na kolejną odsłonę kotleta de volaille . Tym razem zawijas napakowany jest właśnie
jarmużem.
Jarmuż to
kapusta i tak samo jak zwykła
kapusta jest miejscami twardy do
bólu. Dlatego zanim zabiorę się za kotlety, myję
jarmuż, usuwam łodyżki i większe żyłki. Następnie kroję go na paseczki i wrzucam na patelnię wraz z
masłem. Jeszcze trochę
soli i duszę go sobie powolutku nawet z 15 minut.W tym czasie rozbijam
mięso, oprószam je
pieprzem i
solą. Na każdym rozbitym kotlecie układam kawałek
sera żółtego i część uduszonego
jarmużu. Zwijam
mięso, obtaczam je w
mące,
jajku i
bułce tartej. Obsmażam kotleta z każdej strony, też powoli, żeby w środku się porządnie wysmażył.U mnie dzisiaj zawijas został zaserwowany w towarzystwie ziemniaczków z piekarnika i zielonej sałatki .
Jarmuż po przymrozkach nie ma już bardzo
ostrego smaku, typowego dla
kapusty, wiec warto do niego podać ostrzejszą
sałatkę. Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki z
mięsemKotlet de volaille
Pierogi z
mięsem i
kapustąSchab duszony z
pietruszkąLasagne bolognese