Wykonanie
Składniki1 puszka
brzoskwiń1 puszka
tuńczyka w sosie własnym2 ząbki
czosnku1 łyżka
majonezusólpieprzkilka listków
miętyCzas przygotowania: 10 minLubicie kontrasty smakowe? Czasami potrafią nieźle zaskoczyć, ale przy tym całkiem dobrze się uzupełnić. No i na talerzu robi się dość kolorowo.Połówki
brzoskwiń wyciągam z puszki i otrzepuję nieco z zalewy. Jeśli odrobina zostanie, nie martwię się. W niczym nie będzie przeszkadzała.
Będę układała
brzoskwinie na półmisku dziurą po pestce do góry. Żeby nie jeździły i nie przewracały się, odcinam odrobinę
spodu.
Tuńczyka przekładam z puszki na sitko i odciskam, żeby był dość suchy. Następnie wkładam go do blendera. Obieram
czosnek i dodaję do
tuńczyka. Całość miksuję na w miarę jednolite kawałeczki. Dodaję
majonez (używam light), doprawiam
solą i
pieprzem do smaku.Nakładam teraz otrzymaną pastę na
brzoskwinie i dla dopełnienia smaku dodaję do każdej połówki po jednym listku
mięty. No i gotowe!Do
brzoskwiń idealnie
bułka,
bagietka albo tost.A jeśli wolicie
tuńczyka bardziej tradycyjnie, możecie użyć pasty po prostu do posmarowania
pieczywa. Smacznego!
Podobne przepisy
Błyskawiczne pasty z
tuńczykaSalsa paprykowa ze smażoną
cukiniąSałatka warstwowa z
tuńczykiem lub
kurczakiemPasta z
awokadoPlacki z
cukinii i
fety