ßßß
Składniki1 puszka brzoskwiń1 puszka tuńczyka w sosie własnym2 ząbki czosnku1 łyżka majonezusólpieprzkilka listków miętyCzas przygotowania: 10 minLubicie kontrasty smakowe? Czasami potrafią nieźle zaskoczyć, ale przy tym całkiem dobrze się uzupełnić. No i na talerzu robi się dość kolorowo.Połówki brzoskwiń wyciągam z puszki i otrzepuję nieco z zalewy. Jeśli odrobina zostanie, nie martwię się. W niczym nie będzie przeszkadzała. Będę układała brzoskwinie na półmisku dziurą po pestce do góry. Żeby nie jeździły i nie przewracały się, odcinam odrobinę spodu.Tuńczyka przekładam z puszki na sitko i odciskam, żeby był dość suchy. Następnie wkładam go do blendera. Obieram czosnek i dodaję do tuńczyka. Całość miksuję na w miarę jednolite kawałeczki. Dodaję majonez (używam light), doprawiam solą i pieprzem do smaku.Nakładam teraz otrzymaną pastę na brzoskwinie i dla dopełnienia smaku dodaję do każdej połówki po jednym listku mięty. No i gotowe!Do brzoskwiń idealnie bułka, bagietka albo tost.A jeśli wolicie tuńczyka bardziej tradycyjnie, możecie użyć pasty po prostu do posmarowania pieczywa. Smacznego!
Podobne przepisy
Błyskawiczne pasty z tuńczykaSalsa paprykowa ze smażoną cukiniąSałatka warstwowa z tuńczykiem lub kurczakiemPasta z awokado
Placki z cukinii i fety