Wykonanie
Składniki1 porcja2 dojrzałe
brzoskwiniesok z 1/2
cytrynymiodowy sos winegret bez dodatku
czosnku1 łyżka drobno posiekanej
mięty50 g
sera feta, pokrojonego w kosteczkę1/4
czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterkigarść mieszanej
sałatysól i świeżo zmielony
pieprz6
malin (opcjonalnie)Przygotowanie
Brzoskwinie pokroić na ćwiartki. Przygotować
miodowy sos winegret zgodnie z przepisem, pomijając
czosnek, wymieszać go z
miętą.
Cebulę posypać
solą, aby zmiękła.Do salaterki włożyć poszarpane liście
sałaty, posypać delikatnie
solą, dodać
cebulę,
fetę oraz
brzoskwinie. Polać sosem, posypać świeżo zmielonym
pieprzem i udekorować
malinami, jeśli ich używamy.WskazówkiDo sałatki można użyć samej
fety lub
fety w zalewie z
oliwy.
Oliwę z zalewy można wykorzystać jako sos do sałatki.
Brzoskwinie można zgrillować na patelni grillowej.Mieszanka
sałat może zawierać takie jej gatunki jak
roszponka,
cykoria,
sałata karbowana,
endywia (
cykoria).
Sałatkę można podać z grzankami posmarowanymi
masłem.