Wykonanie

Składniki60 dag
polędwicy wieprzowej50 dag
pieczarek2 łyżki
masłasólpieprzdodatki (tu:
ziemniaki i
kapusta kiszona duszona na
maśle)Czas przygotowania: 40 minPo paru dżdżystych dniach nastała przepiękna, ciepła pogoda. Zaowocowała jednak kompletnym
brakiem czasu. Stąd też mała przerwa na blogu. W gotowaniu zresztą też. Przedwczoraj szybki grill, wczoraj znowu na szybko
makaron z
serem . Dzisiaj dla odmiany nieco wolniej
bitki z
polędwicy wieprzowej w pieczarkach.Ogólnie nie wymagają większego wysiłku zarówno intelektualnego, jak i fizycznego. Są więc idealne na taki dzień, kiedy człowiek łazi już jęzorem wywalonym niemalże na ziemię i ciągnie nogę za nogą ze zmęczenia.
Polędwicę kroję na 4 porcje,
solę i za przeproszeniem
pieprzę. Lekko rozbijam –
mięso jest bardzo miękkie, więc naprawdę lekko, żeby nie zrobić z niego miazgi. Odstawiam na pół godziny, żeby zdążyło sobie przejść tą
solą i
pieprzem.W międzyczasie obieram i kroję
pieczarki. Można je dobrze umyć i pokroić, ale jakoś wolę obrać.Rozpuszczam na patelni
masło, obsmażam
mięso z obu stron, po czym dodaję
pieczarki i duszę pod przykryciem około 30 minut. Dodatki to oczywiście indywidualna sprawa. Ale świetnie sprawdzają się
ziemniaki i
kiszona kapusta, podgotowana i na końcu, kiedy
woda już odlana, podduszona na odrobinie
masła. A teraz można zabrać obiadek do ogrodu :) Smacznego!

Podobne przepisy

Grillowo – szaszłyki
Papryka faszerowana
jajkiem
Sałatka pieczarkowa
Jaja faszerowane
pieczarkamiCytrynowo-
winny kurczak