ßßß
Składnikiziemniaki10 dag masłasól5 ząbków czosnkuCzas przygotowania: 40 minW zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze chodziłam do szkoły, a już nawet nie liczę, kiedy to było, najfajniejsze były dni bez szkoły. A dni bez szkoły kojarzą mi się z ogniskiem i pysznymi ziemniakami pieczonymi w popiele.W domu co prawda trudno rozpalić ognisko i czekać, aż będzie można wrzucić ziemniaki. No, przynajmniej ja takim szaleńcem nie jestem ;) Ale zawsze można ugotować ziemniaki w mundurkach.Nie ma tu wielkiej filozofii. Ziemniaki bardzo dokładnie myję, zalewam wodą tak, aby w całości je przykryła i stawiam na kuchence. Wczoraj wykorzystałam takie ziemniaki do sałatki, a dzisiaj były z masłem czosnkowym. Bardzo lubię też z dipem czosnkowym .Tak więc ziemniaki się gotują, a ja wyciągam z lodówki masło, na tarce ścieram czosnek (tym razem nie praska, tylko tarka, żeby wszystkie soki zostały), mieszam z masłem i solę do smaku.Kiedy ziemniaki są już miękkie, wylewam wodę i zostawiam je na trochę do lekkiego przestygnięcia. Skurczybyki trzymają ciepło lepiej niż niejeden kaloryfer, więc trzeba uważać na palce. A później już tylko ziemniaki w mundurkach na talerz z masełkiem. Palce lizać!U mnie dziś były raczej w charakterze przekąski, ale spokojnie można podać jako dodatek do drugiego dania. No i omija Was obieranie :)
Podobne przepisy
Zapiekanka rustykalna
Bardzo chrupiące placki ziemniaczane
Pierogi leniwe
Kurczę pieczone z warzywami i cząbremCytrynowo-winny kurczak