Wykonanie
Składniki
ziemniaki10 dag
masłasól5 ząbków
czosnkuCzas przygotowania: 40 minW zamierzchłych czasach, kiedy jeszcze chodziłam do szkoły, a już nawet nie liczę, kiedy to było, najfajniejsze były dni bez szkoły. A dni bez szkoły kojarzą mi się z ogniskiem i pysznymi
ziemniakami pieczonymi w popiele.W domu co prawda trudno rozpalić ognisko i czekać, aż będzie można wrzucić
ziemniaki. No, przynajmniej ja takim szaleńcem nie jestem ;) Ale zawsze można ugotować
ziemniaki w mundurkach.Nie ma tu wielkiej filozofii.
Ziemniaki bardzo dokładnie myję, zalewam
wodą tak, aby w całości je przykryła i stawiam na kuchence. Wczoraj wykorzystałam takie
ziemniaki do sałatki, a dzisiaj były z
masłem czosnkowym. Bardzo lubię też z dipem
czosnkowym .Tak więc
ziemniaki się gotują, a ja wyciągam z lodówki
masło, na tarce ścieram
czosnek (tym razem nie praska, tylko tarka, żeby wszystkie
soki zostały), mieszam z
masłem i
solę do smaku.Kiedy
ziemniaki są już miękkie, wylewam
wodę i zostawiam je na trochę do lekkiego przestygnięcia. Skurczybyki trzymają ciepło lepiej niż niejeden kaloryfer, więc trzeba uważać na palce. A później już tylko
ziemniaki w mundurkach na talerz z
masełkiem. Palce lizać!U mnie dziś były raczej w charakterze przekąski, ale spokojnie można podać jako dodatek do drugiego dania. No i omija Was obieranie :)
Podobne przepisy
Zapiekanka rustykalna
Bardzo chrupiące placki ziemniaczane
Pierogi leniwe
Kurczę pieczone z warzywami i cząbrem
Cytrynowo-
winny kurczak