ßßß
Składniki:1 cały kurczakpół kostki masła1 łyżka świeżych listków tymianku2 cytryny1/5 szkl wina prosecco*sólPrzygotowanie:Kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.Piekarnik nagrzać do 220 C.Miękkie masło wymieszać z listkami tymianku, cytryny umyć i przekroić na cztery cząstki (ze skórką).Kurczaka (ponownie osuszonego, jeśli to konieczne) posmarować dokładnie masłem. Do środka włożyć cytryny i zalać je winem. Ułożyć mięso na blaszce piersiami do góry ( blaszka powinna być dość wysoka, na pewno nie płaska) i włożyć do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.Smacznego :)* wino można pominąć lub zostawić w szklance na jakiś czas, aby alkohol się ulotnił, reszta powinna wyparować podczas pieczenia