ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony w maśle tymiankowym, z cytryną i winem prosecco

Kurczak pieczony w maśle tymiankowym, z cytryną i winem prosecco

nazwa

Wykonanie

Ach, co to był za kurczak! Pełen smaku, soczysty, cały w chrupiącej skórce. To był kurczak "palce lizać". Absolutnie doskonały! Robiłam go już po raz trzeci, bo bezapelacyjnie podbił nasze podniebienia. Zrobię jeszcze nie raz, bo już tęsknię za tym smakiem.
Kolejny przepis znaleziony w książce "Cook's Encyclopedia", o której chyba muszę w końcu napisać.
Składniki:
1 cały kurczak
pół kostki masła
1 łyżka świeżych listków tymianku
2 cytryny
1/5 szkl wina prosecco*
sól
Przygotowanie:
Kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzać do 220 C.
Miękkie masło wymieszać z listkami tymianku, cytryny umyć i przekroić na cztery cząstki (ze skórką).
Kurczaka (ponownie osuszonego, jeśli to konieczne) posmarować dokładnie masłem. Do środka włożyć cytryny i zalać je winem. Ułożyć mięso na blaszce piersiami do góry ( blaszka powinna być dość wysoka, na pewno nie płaska) i włożyć do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.
Smacznego :)
* wino można pominąć lub zostawić w szklance na jakiś czas, aby alkohol się ulotnił, reszta powinna wyparować podczas pieczenia
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2013/01/kurczak-pieczony-w-masle-tymiankowym-z.html