Wykonanie
Ach, co to był za
kurczak! Pełen smaku, soczysty, cały w chrupiącej skórce. To był
kurczak "palce lizać". Absolutnie doskonały! Robiłam go już po raz trzeci, bo bezapelacyjnie podbił nasze podniebienia. Zrobię jeszcze nie raz, bo już tęsknię za tym smakiem.Kolejny przepis znaleziony w książce "Cook's Encyclopedia", o której chyba muszę w końcu napisać.
Składniki:1 cały
kurczakpół kostki
masła1 łyżka świeżych listków
tymianku2
cytryny1/5 szkl
wina prosecco*
sólPrzygotowanie:
Kurczaka oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć
solą i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny, najlepiej na całą noc.Piekarnik nagrzać do 220 C.Miękkie
masło wymieszać z listkami
tymianku,
cytryny umyć i przekroić na cztery cząstki (ze skórką).
Kurczaka (ponownie osuszonego, jeśli to konieczne) posmarować dokładnie
masłem. Do środka włożyć
cytryny i zalać je
winem. Ułożyć
mięso na blaszce piersiami do góry ( blaszka powinna być dość wysoka, na pewno nie płaska) i włożyć do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec półtorej godziny.Smacznego :)*
wino można pominąć lub zostawić w szklance na jakiś czas, aby
alkohol się ulotnił, reszta powinna wyparować podczas pieczenia