Wykonanie
Biszkopt
Składniki4
jaja260 g
cukru260 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCzas przygotowania: 10 min plus 40 min pieczeniePrzepis na:
BiszkoptBiszkopt – denerwowaliście się kiedyś, że opadł? Ostatnio oglądałam jakiś program kulinarny i co rusz,
biszkopt leżał z dziurą jak krater. A w
sumie jego upieczenie nie jest jakieś szczególnie trudne. Najważniejsze to nie otwierać piekarnika,
póki się piecze.Zaczynam od przygotowania składników.
Biszkopt piekę w tortownicy o średnicy 22 cm. Używam przy takiej formie 4 jaj. Zasada jest prosta: ile ważą
jaja, tyle
daję cukru i tyle
daję mąki. Przy czym przeciętne
jajo waży 65 g. Zważyłam dziś z ciekawości 10 jaj i odstępstwa były 1-2 gramowe ;) I na jedno
jajo przypada około 0,25 łyżeczki
proszku do pieczenia. Łatwo więc przeliczyć ilość składników potrzebnych na inną formę.Metody są dwie – ubijanie jaj na ciepło i na zimno. Dzisiaj dla porównania skorzystałam z obu, upiekłam dwa
biszkopty i nie różnią się niczym. Moja babcia zawsze korzystała z ubijania na ciepło i ten sposób wydaje mi się szybszy.Jeśli się na niego zdecydujecie, nie musicie oddzielać
białek od
żółtek. Wbijam
jaja do miski, wsypuję
cukier i mikserem ubijam wszystko na pianę. Nie musi być bardzo sztywna. Kiedy jest już ubita, zdejmuję miskę z garnka.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia. Dodaję stopniowo do jaj, mieszając delikatnie.Przy ubijaniu jaj na zimno oddzielam
białka od
żółtek. Ucieram
żółtka. Mieszam
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Wreszcie ubijam
białka na pianę, a pod koniec dodaję stopniowo
cukier. Wlewam
żółtka do piany, dodaję
mąkę z proszkiem i delikatnie mieszam.Przelewam ciasto do tortownicy – spód mam wyłożony papierem do pieczenia. Lekko wstrząsam tortownicą, żeby powierzchnia ciasta się wyrównała – można delikatnie stuknąć tortownicą o blat.Wkładam formę do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Trzeba pamiętać o wcześniejszym nagrzaniu piekarnika. No i pieczenie – z tym różnie bywa. Jeśli przy tej samej ilości składników użyłabym formy i większej średnicy, piekłabym
biszkopt około 35-40 min. Przy mniejszej średnicy, kiedy ciasto jest wyższe, ten czas się wydłuża nawet do 60 min. Jeśli wydaje się Wam, że
biszkopt jest już gotowy, delikatnie sprawdźcie patyczkiem, czy się nie klei. Mój
biszkopt piekł się dzisiaj równą godzinę.
Biszkopt piecze się "z górką". Można go zostawić do przestygnięcia w tortownicy i w razie gdybyście chcieli użyć go jako podstawy do
tortu, można tę górkę ściąć. Ale można też po jakichś 10 minutach od upieczenia wyłożyć go na kratkę do studzenia (ja
daję na nią jeszcze papier do pieczenia) "do góry nogami". Ciasto powinno się wyrównać – tak zrobiłam przy tym
biszkopcie, który jest na zdjęciu.Przepis stary, wypróbowany. Można go modyfikować, dodając
kakao,
wanilię lub ulubiony aromat. Smacznego!


Podobne przepisy

Pleśniak
wiśniowy
Lekkie ciasto z
truskawkami
Torcik
kokosowo-różanyCiasto ucierane z
jabłkami i
rodzynkami
Babeczki ucierane