Wykonanie
Pamiętam te ciastka/ to ciasto z moich licznych pobytów w Lipnicy Wielkiej pod Babią Górą. Góralki wypiekały nam ( wtedy dzieciakom ) po kilka blach tych pyszności na raz bo znikały w zastraszającym tempie. Z biegiem lat o nich zapomniałam, ale przy jakiejś okazj wspomnienie wróciło. Przeszukałam internet i znalazłam je pod nazwą "Lamingtony" tutaj i tutaj . Z tych dwóch przepisów stworzyłam jeden -
biszkopt upiekłam według Kwestii Samku a polewę zrobiłam według Moje Pasje. Jestem bardzo zadowolona z tego wypieku. Wyszło ich naprawdę dużo i były bardzo smaczne, choć wydaje mi się, że te które pamiętam z dzieciństwa były jeszcze pyszniejsze. Ot, taki urok smaków z
młodych lat...
Biszkopt (cytuję za Kwestią Smaku)Składnki:7 dużych
jajek250 g drobnego
cukru250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPrzygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Foremkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Do miski wbić
jajka i wsypać
cukier, ustawić na garnku z lekko gotującą się niewielką ilością
wody. Ubijać aż masa się ociepli. Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać na średnich obrotach miksera, aż masa się ostudzi i będzie bardzo gęsta oraz puszysta jak mus, przez około 5 - 8 minut.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie. Wsypywać ją w 3 częściach do ubitej masy, mieszając delikatnie szpatułką pomiędzy kolejnymi partiami, aż składniki się połączą. Wraz z pierwszą partią
mąki wlać ekstrakt z
wanilii. Masę przelać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Studzić w formie przez 10 minut, następnie wyłożyć
biszkopt na metalową kratkę i zdjąć papier, całkowicie ostudzić.

Polewa (cytuję za Moje Pasje):Składniki:250g
margaryny1 szkl.
cukru1 szkl.
mleka50g
kakaokieliszek
rumu lub
wódkiponadto:ok.300g
kokosu do obtoczeniaPrzygotowanie:
Margarynę,
mleko i
cukier zagotować. Zdjąć z ognia i dodać przesiane
kakao. Wymieszać dokładnie rózgą. Krótko przestudzić , dodać
alkohol i wymieszać raz jeszcze. Polewa jest dosyć rzadka - tak ma być.Teraz należy postępować szybko i sprawnie. Przygotować sobie pokrojone kostki ciasta, na talerzu wysypać
kokos. Na patyczek do szaszłyków nabijać kostkę i maczać dokładnie w polewie (nie trzymać jej bardzo długo - ma być tylko dokładnie z każdej strony zanurzona), wyjąć i posypywać dokładnie
kokosem. Na koniec można obtoczyć dodatkowo. Tak samo postępować do wyczerpania składników.

Życzę smacznego !