Wykonanie
Do zrobienia tego ciasta zainspirowała mnie moja imienniczka Ola, a dokładniej Ola in the Kitchen , autorka jednego z blogów kulinarnych, które czasem odwiedzam. Moja wersja jest trochę inna – zrobiłam mniejsze ciasto, z mniejszą ilością
cukru. No i w mojej wersji to raczej domowe ciasto, a Oli piękny tort (oryginał TUTAJ). Świadomie zrezygnowałam z
polewy czekoladowej, bowiem staram się rozgrzeszać swoje łakomstwo takimi trikami. Nie potrafię zrezygnować z pieczenia i – przede wszystkim – jedzenia ciast i innych słodkości, ale tłumaczę sobie, że jeśli używam mniejszych ilości
cukru, nie dekoruję lukrem,
cukrem pudrem, czy
czekoladą, to w zasadzie się nie liczy. To mój sposób dbania o linię. W każdym razie – ciasto pyszne, umiliło nam niedzielne popołudnie.
SkładnikiSzklanka
mąki1/2 szklanki
cukruŁyżka
kakaoŁyżka
oliwy4
jajkaŁyżeczka
proszku do pieczenia250g
truskawekPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Zmiksuj wszystkie składniki (tak, tak – żadnego ubijania
białek, przesiewania
mąki, kapitalne!)Wlej ciasto do foremki wyłożonej mokrym papierem do pieczenia.Do ciasta powtykaj
truskawki w dowolny sposób.Piecz około 40 minut – do suchego patyczka.Smacznego!