ßßß
Składniki na ciasto:150g masła150g cukru pudru1 cukier waniliowy3 jajka5 łyżek mleka250g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta solido nasączenia ciasta:pół szklanki zimnej przegotowanej wodysok z pół cytryny2 łyżeczki cukru na masę:260ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (około 5-6 sztuk)500ml wody225g cukru6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej6 żółtek1 łyżka masłaskórka z jednej cytryny na galaretkę i owoce:40 dg poziomek2 galaretki malinoweCzas przygotowania: 1 godz. plus chłodzenie ciasta, masy i galaretkiOstatnio nie piszę wiele z braku czasu. Ale dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto. Przepis minimalnie zmodyfikowany pochodzi z zaprzyjaźnionego bloga klfoodblog.com, który oczywiście polecam.Ciasto wydaje się na pierwszy rzut oka dość pracochłonne. Jednak w sumie wszystko oprócz czekania, aż składniki przestygną, idzie migiem. A teraz do rzeczy.Zanim zabierzecie się za ciasto, najlepiej przygotować sobie galaretkę. Teraz są upały, więc będzie stygła bardzo bardzo długo.Do miękkiego masła dodaję cukier puder, cukier waniliowy i sól, po czym wszystko ucieram. Następnie dodaję po jednym jajku, mleko i dalej ucieram. Mąkę mieszam z z proszkiem do pieczenia, dodaję do utartego masła i miksuję wszystko na gładką masę.Wykładam blachę (ja użyłam blachy 25×30 cm) papierem do pieczenia i włączam piekarnik. Ustawiam go na 175 st. C. Ciasto przekładam na wyłożoną papierem blachę i piekę. W przepisie, który Wam podałam u góry, ciasto było pieczone 20 minut. Okazało się, że mój piekarnik się nie spieszy i żeby uzyskać ładnie przypieczone ciasto, musiałam je zostawić na 35 minut. Tak, że sugeruję sprawdzić po tych 20 minutach patyczkiem, czy ciasto się nie klei i czy można je już wyjąć. Jeśli tak, wyciągam i zostawiam, aby przestygło.W tym czasie mieszam wodę, sok z cytryny i cukier. Nasączam tą mieszanką chłodne ciasto.Przygotowuję masę. Zaczynam od umycia cytryn i starcia skórki z jednej z nich. Wyciskam cytryny. Początkowo przeraziła mnie podana ilość soku i ostatecznie wycisnęłam tyle cytryn, że było około 260 ml soku. Miałam dość duże owoce, więc użyłam ich 5. Do miseczki wbijam żółtka. Jak ktoś lubi bezy, można szybciutko ubić pianę z białek i przy okazji upiec. Mnie brakło dodatkowej ręki, więc wywaliłam.Odmierzam 500 ml wody i część odlewam do miseczki, do której wsypuję mąkę ziemniaczaną i mieszam ją. Nie róbcie tego za wcześnie, ponieważ mąka zamieni się w beton i trzeba będzie ją odrywać od dna i znowu mieszać. Przećwiczone ;) Tymczasem do pozostałej wody dodaję cukier, masło, sok oraz skórkę z cytryny i zagotowuję. Wlewam rozrobioną wcześniej mąkę i mieszam, żeby zrobiła się jednolita masa. Zmniejszam podczas tego mieszania temperaturę, żeby masa nie chwyciła się dna i nie przypaliła. Następnie kilka łyżek powstałego kisielu (tak, taka konsystencja) dodaję do żółtek. Mieszam, przelewam do garnka i jeszcze chwilkę mieszam wszystko razem.Teraz teoretycznie należy poczekać, aż krem wystygnie i przełożyć go na ciasto, aby utworzył równą warstwę. Mnie brakło czasu, ale już kiedyś robiłam coś podobnego i wszystko było ok, więc przełożyłam ciepły krem i pozwoliłam stygnąć mu na cieście. Kiedy już był chłodny, wstawiłam całość do lodówki i z niecierpliwością zostawiłam w spokoju na 2 godziny.Po tym czasie wykładam warstwę owoców, na to galaretka i znowu do lodówki, żeby stężało. Mimo ogromnej ilości cytryny, słodycz galaretki i aromat owoców przełamuje tę cytrynę. Co tu dużo mówić – pycha i tyle. Smacznego!



Podobne przepisy
Dwukolorowa babka
Babeczki ucierane
Sernik z borówką amerykańską i poziomkamiBardzo cytrynowe ciastka z serem ricotta
Ciasto z borówką amerykańską