Wykonanie
No i mamy kolejną Weekendową Cukiernię, której gospodarzem w tym miesiącu jest Bartek z K&L Food Polska. Bartek zaproponował intensywnie
cytrynowe ciasto z
truskawkami. Przyznam, że robiąc to ciasto kilka
razy zwątpiłam i wyczekiwałam katastrofy...do niczego jednak takiego nie doszło.
Powiem nawet więcej, ciasto zebrało wiele komplementów i pytań - a jak zrobiłaś ten
cytrynowy krem? bo pyszny jest. To wynagrodziło trudności. A zaczęło się od ciasta. Wzięłam tzw. standardową blaszkę i jak zaczęłam wykładać, to zrobiło się niziutkie...no cóż...nieco zmniejszyłam blaszkę podwijając papier do pieczenia i wyszło w sam raz. Później był
cytrynowy krem. Dałam 250 ml
soku cytrynowego, bo bałam się tego intensywnie
cytrynowego efektu i zużyłam o połowę
cytryn mniej niż sugerował Bartek, no ale zależy od wielkości. Oczywiście po dodaniu
mąki ziemniaczanej powstał wielki
kisielowy glut...już miałam strach w oczach, bo i tak dałam mniej
mąki ziemniaczanej, a glut zaczynał co raz niebezpieczniej gęstnieć...na szczęście po dodaniu
żółtek wszystko wróciło do normy. Kremu powstało za dużo,
truskawek dałam mniej...podsumowując proporcje było nieco zachwiane, ale ciasto wyszło pyszne, więc
mogę śmiało polecić ;) Podaję z moimi zmianami.Intensywnie
cytrynowe ciasto z
truskawkami/blaszka o wym. 25x23cm /Ciasto150g
masła150g
cukru pudru1
cukier waniliowy3
jajka5 łyżek
mleka250g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliDo nasączenia ciasta :1/4 szklanki przegotowanej
wody w temp. pokojowejsok z 1/4
cytryny2 łyżeczki
cukruMasę :250 ml świeżo wyciśniętego
soku z cytryn (będzie potrzeba około 5-6 sztuk, zależy od wielkości)550 ml
wody + nieco do rozmieszania
mąki ziemniaczanej225g
cukru90g (6 czubatych łyżek)
skrobi kukurydzianej lub
mączki ziemniaczanej (u mnie
mąka)5
żółtek1 łyżka
masłaskórka z jednej
cytrynyGalaretka i
owoce :
truskawki około 0,5-0,7 kg (nie trzymałam się wagi; każdą
truskawkę kroiłam na 2-3 paski i kładłam na wierzch ciasta)
galaretka truskawkowa (na 1/2 litra
wody)200ml
soku żurawinowego lub innego czerwonego np.
truskawkowego - u mnie domowy
truskawkowy, słodzonyCiasto :Ucieramy miękkie
masło z
cukrem pudrem oraz
cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
jajka, posypując za każdym razem łyżką
mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy
mleko cały czas miksując. Dodajemy resztę
mąki wymieszanej z proszkiem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 20 minut. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok,
wodę i 2 łyżeczki
cukru i smarujemy powierzchnię ciasta pędzelkiem (ja przejechałam mokrym pędzelkiem dwa
razy po cieście; nie zużyłam całej
wody).Masa :
Cytryny sparzamy wrzątkiem.
Mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą rozprowadzamy w zimnej wodzie (dolewamy tyle, by łatwo dało się rozmieszać
mąkę.) Pozostałe 530ml
wody zagotowujemy z
cukrem, tłuszczem,
sokiem i
skórką z cytryny. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozprowadzoną
mąkę energicznie mieszając trzepaczką. Powstanie
kisielowy glut, ale się nie przejmujemy. Zagotowujemy chwilę. 4 łyżki kremu (
kisielu) odkładamy do miseczki i ucieramy z
żółtkami na gładką masę. Dodajemy
żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z ognia do ostudzenia. Gdy krem osiągnie temperaturę pokojową, rozsmarowujemy go na cieście (nie zużyłam całego kremu), wkładamy blaszkę do lodówki, aż krem zgęstnieje (min. 1-2 godziny; ja zostawiłam na następny dzień).Na wierzch
Galaretkę mimo, że jest na 500ml, to a zalać 100ml wrzącej
wody, dobrze mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy
truskawki. Tniemy na paski. Rozkładamy na
masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą
galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki.
Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto przykryć folią na noc, najlepsze jest następnego dnia.