ßßß
/blaszka o wym. 25x23cm /Ciasto150g masła150g cukru pudru1 cukier waniliowy3 jajka5 łyżek mleka250g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliDo nasączenia ciasta :1/4 szklanki przegotowanej wody w temp. pokojowejsok z 1/4 cytryny2 łyżeczki cukruMasę :250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (będzie potrzeba około 5-6 sztuk, zależy od wielkości)550 ml wody + nieco do rozmieszania mąki ziemniaczanej225g cukru90g (6 czubatych łyżek) skrobi kukurydzianej lub mączki ziemniaczanej (u mnie mąka)5 żółtek1 łyżka masłaskórka z jednej cytrynyGalaretka i owoce :truskawki około 0,5-0,7 kg (nie trzymałam się wagi; każdą truskawkę kroiłam na 2-3 paski i kładłam na wierzch ciasta)galaretka truskawkowa (na 1/2 litra wody)200ml soku żurawinowego lub innego czerwonego np. truskawkowego - u mnie domowy truskawkowy, słodzonyCiasto :Ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka, posypując za każdym razem łyżką mąki. Miksujemy. Następnie dodajemy mleko cały czas miksując. Dodajemy resztę mąki wymieszanej z proszkiem. Miksujemy na gładką masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy w niej ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 175°C przez ok. 20 minut. Wystawiamy z piekarnika i całkowicie studzimy. Mieszamy sok, wodę i 2 łyżeczki cukru i smarujemy powierzchnię ciasta pędzelkiem (ja przejechałam mokrym pędzelkiem dwa razy po cieście; nie zużyłam całej wody).Masa :Cytryny sparzamy wrzątkiem. Mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą rozprowadzamy w zimnej wodzie (dolewamy tyle, by łatwo dało się rozmieszać mąkę.) Pozostałe 530ml wody zagotowujemy z cukrem, tłuszczem, sokiem i skórką z cytryny. Gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i dodajemy rozprowadzoną mąkę energicznie mieszając trzepaczką. Powstanie kisielowy glut, ale się nie przejmujemy. Zagotowujemy chwilę. 4 łyżki kremu (kisielu) odkładamy do miseczki i ucieramy z żółtkami na gładką masę. Dodajemy żółtka z kremem do masy i jeszcze dobrze chwile mieszamy, zestawiamy z ognia do ostudzenia. Gdy krem osiągnie temperaturę pokojową, rozsmarowujemy go na cieście (nie zużyłam całego kremu), wkładamy blaszkę do lodówki, aż krem zgęstnieje (min. 1-2 godziny; ja zostawiłam na następny dzień).Na wierzchGalaretkę mimo, że jest na 500ml, to a zalać 100ml wrzącej wody, dobrze mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym dodajemy sok i mieszamy, studzimy. Oczyszczamy i płuczemy truskawki. Tniemy na paski. Rozkładamy na masie cytrynowej. Zalewamy gęstniejącą galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Potem jeszcze najlepiej gotowe ciasto przykryć folią na noc, najlepsze jest następnego dnia.