ßßß
Składniki1,5 kg ziemniaków3 łyżki mąki3 ząbki czosnku2 jajasólpieprzolej do smażeniaCzas przygotowania: 40 minPrzepis na: Bardzo chrupiące placki ziemniaczanePogoda taka piękna, że aż serce boli, kiedy trzeba siąść przy komputerze. Ale co zrobić, jaki zawód, taka praca. Jednak chwila na obiad w ogrodzie się znalazła. Polecam wszystkim. No, a przynajmniej na tarasie lub balkonie, jeśli ogrodu brak.Placki ziemniaczane goszczą u nas stosunkowo rzadko. Ostatnio jednak w mojej kuchni pojawił się blender z tarką, więc może uda się je robić częściej.Tradycyjnie placki ściera się na małych oczkach. Ale wtedy wydają mi się jakieś takie surowe w środku, a na dodatek strasznie piją tłuszcz. Moja propozycja jest nieco inna.Ścieram ziemniaki na dużych oczkach. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do ziemniaków. Teraz jeszcze mąka, jaja, sól i pieprz. Mieszam wszystko.Na patelni rozgrzewam olej i łyżką formuję bardzo cienkie placki. Ich wielkość to już rzecz gustu. Smażę z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Przekładam na chwilę na ręczniki kuchenne, żeby odsączyć tłuszcz. Teraz odrobina śmietany i szczypiorku, i zapach jest taki, że jutro pewnie sąsiedzi powtórzą mój dzisiejszy obiad ;) Aha, z podanej ilości składników wyszło tyle placków, że objadły się cztery osoby i jeszcze jakiś samotny placek leży i czeka na chętnego :) Smacznego!
Podobne przepisy
Naleśniki ruskie
Placki z cukinii i fetyRyba z warzywami
Pierogi leniwe
Zapiekanka rustykalna