Wykonanie

Składniki500 g
mąki35 g
drożdży1 szklanka
mleka2
jaja3 łyżki
masła2 łyżeczki
cukruszczypta
soli12
śliwekstopione
masło do polania
cukier do posypaniaCzas przygotowania: 10 min plus 30 min wyrośnięcie ciasta plus 10-15 min wyrośnięcie klusek plus 10 min gotowanieSezon
śliwkowy bez klusek na parze to po prostu sezon stracony. Dlatego dzisiaj u nas na
stole przepyszne kluski, które są genialne w swojej prostocie i do zrobienia których serdecznie zachęcam.Od razu
powiem, że klusek było 12, bo posłuchałam "głosów rozsądku", czyli innych domowników, że wystarczy. I co? I okazało się, że 12 przy czterech dorosłych osobach to jest po prostu nic :) Niemniej przepis na taką ilość, w razie czego zawsze można dodać składników.Najpierw przygotowuję zaczyn
drożdżowy: dwie łyżki
mąki, 2 łyżeczki
cukru, kilka łyżek
mleka i
drożdże rozcieram razem i zostawiam, aby
drożdże zaczęły żyć własnym życiem.Kiedy są już ładnie rozpuszczone i zaczyn zaczyna nieco zmieniać objętość, zabieram się za ciasto. Do miski wsypuję
mąkę, wbijam
jaja, wlewam zaczynam i resztę
mleka, dodaję
masło i wsypuję szczyptę
soli. Porządnie wyrabiam ciasto, pamiętając, że dobre
ciasto drożdżowe zagniata się około 10 minut. Kiedy już jest sprężyste, odstawiam miskę na bok i przykrywam ją czystą, wilgotną ściereczką. Po około 30 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość.Ciasto rośnie, a ja dryluję
śliwki. I teraz podpatrzony ostatnio trik z australijskiego Masterchefa – ciosem niemalże karate (no, może nieco lżejszym) uderzam ciasto, żeby szybciutko zeszło z niego powietrze. Wyciągam ciasto z miski i chwilkę jeszcze wyrabiam na oprószonej
mąką stolnicy – jeśli ciasto się klei, obsypuję je minimalnie z zewnątrz
mąką. Staram się nie dodawać jej za dużo, żeby ciasto było puszyste. Dzielę je na pół, a później każdą połówkę jeszcze na 6 części. Rozpłaszczam każdą część delikatnie, kładę na niej
śliwkę, zlepiam ciasto, formując zgrabną bułę.Takie kluski odkładam na stolnicę na kilka minut. W garnku nastawiam
wodę. Kiedy widzę, że kluski zaczynają rosnąć, kładę je na koszyku do parowania i wstawiam do garnka, a garnek oczywiście zamykam pokrywką. jeśli nie macie takiego koszyka, można na garnku położyć ściereczkę i obwiązać ją wzdłuż górnej krawędzi garnka. Kluski powinny być gotowe po około 10 minutach. Teraz wystarczy polać je rozpuszczonym
masłem, posypać lekko
cukrem i delektować się potrawą :) Smacznego!


Podobne przepisy

Bułeczki maślane z
rodzynkami
Pieczone pierogi z farszem z
mięsa i
kapusty
Ciasto ucierane ze
śliwkami – 2 tortownice 22 cm
Tarta z crème pâtissière i
owocami
Pizza na grubym cieście