Wykonanie
Włoska karbonara to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Żeby nie było nudno do karbonary podamy pieczoną
rybę. Mała uwaga dla wszystkich tych, którzy po raz pierwszy robią karbonarę. Pamiętajmy aby sos nigdy się nie zagotował. Po dodaniu go do
makaronu przez kilka sekund trzeba go intensywnie wmieszywać w
makaron, na małym ogniu.
Składniki:250 gr
makaronu tagliatelle4 łyżki
startego sera parmezan1 ząbek
czosnku250 gr drobno pokrojonego
boczku wędzonego1 średni
por2 duże
jajka200 ml
śmietany 12%szczypta
pieprzu1/4 łyżeczki
soli4 filety z
mintaja1/4 szklanki
mleka1/4 łyżeczki
tymianku1/2 szklanki
bułki tartej4 łyżki
masłaPrzygotowanie:Bardzo drobno pokrojony
boczek włożyć na patelnię i topić na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodać pokrojonego w prążki
pora oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Smażyć od 7 do 8 minut.Ugotować
makaron tagliatelle (250 gr to w moim przypadku była połowa opakowania).
Makaron musi być al dente czyli lekko twardawy. Ugotowany
makaron dodać do usmażonych już składników na patelni.W miseczce roztrzepać
jajk a, dodać
śmietanę i szczyptę
pieprzu.Sosem jajecznym zalać składniki na patelni i mieszać intensywnie przez kilka sekund. Uważać aby nie zagotować sosu.Ja nie
soliłam swojego sosu gdyż
boczek, którego użyłam był dość słony.
Ryba - przygotowanie: Do miseczki wlać
mleko, dodać
sól. Następnie zamoczyć
rybę na około 10 minut.
Bułkę tartą wymieszać z
parmezanem i
tymiankiem.
Rybę wyjąć z
mleka i intensywnie opanierować w
bułce.
Masło roztopić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Rybę ułożyć na foli aluminiowej lekko posmarowanej
masłem. Każdy kawałek polać roztopionym
masłem. Zapiekać przez 15 minut.Smacznego!Zapraszam do polubienia strony gotowaniomania na facebooku.