Wykonanie
Zdecydowałam się na upieczenie ciasta
śliwkowego. Na pewno w najbliższym czasie zrobię też
bułki drożdżowe, z
nektarynką i
serem, dzisiaj jednak
śliwki w roli głównej. Możecie użyć dowolnego rodzaju
śliwek, ja zdecydowałam się na te duże, soczyście czerwone. Mogą to być węgierki albo jeśli lubicie białe
śliwki.Plum
cake
Składniki:

1 i 1/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki mielonych
migdałów2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli1/2 szklanki
oleju słonecznikowego lub roślinnego1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1/4 szklanki
soku pomarańczowego1 łyżka otartej skórki z
pomarańczy1 duże
jajko1 łyżka
cukru waniliowego1 szklanka
cukru pudru10 dużych
śliwek2 łyżki
cukru trzcinowegoPrzygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać
cukier puder,
proszek do pieczenia,
sól, otartą
skórkę z cytryny, tarte
migdały,
wanilię.W drugiej misce lekko roztrzepać
jajko, dodać
jogurt,
olej, sok z
pomarańczy.Do suchych składników dodać składniki mokre, wymieszać.Do tortownicy (moja miała średnicę 20 cm) wylać ciasto.
Śliwki rozkroić na pół, i ułożyć na cieście skórką do dołu. Na koniec
śliwki posypać
brązowym cukrem.Cisto włożyć do piekarnika o temperaturze 190 stopni na 50 minut.Smacznego.