Wykonanie
Szybki, wegański i bezglutenowy obiad? Proszę bardzo!Wpis powstał we współpracy z
marką Primavika .Spring rollsy są świetnym pomysłem nie tylko na szybki obiad w domu, ale też jako drugie śniadanie czy lunch w pracy lub szkole. Dzięki dodatkowi
tofu i
masła orzechowego to prawdziwa
białkowa bomba.
Masło z
orzeszków ziemnych oprócz dużej zawartości łatwo przyswajalnego, roślinnego
białka posiada w swoim składzie niezbędne dla organizmu witaminy z grupy B oraz witaminę A i E. Warto je jeść także ze względu na niacynę i kwas foliowy, które świetnie wpływają na układ trawienny i nerwowy.Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić nowe
masło orzechowe 100% Primaviki z
serii Active . Czym się charakteryzuje? Dokładnie tak jak sugeruje nazwa – zawiera 100%
orzechów . Czyli ŻADNYCH dodatków!
Orzechy użyte przy produkcji
masła są wysokiej jakości i wolne od GMO. A do tego
masło ma świetną konsystencje, więc idealnie nadaje się m.in. do
sosów czy deserów.Skład (12 sztuk):100g
tofu wędzonego,1 średnia
marchewka,1/2 pęczka
szczypiorku,12
arkuszy papieru ryżowego,garść
świeżego szpinaku,1 opakowanie (100g) tzw.
makaronu sojowego (z
fasoli mung).Marynata do
tofu:1 łyżka
masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika,1 łyżka
sosu sojowego,2 łyżeczki startego świeżego
imbiru,1 łyżka
oleju sezamowego,1 łyżka
miodu lub
syropu klonowego,1 łyżka
koncentratu pomidorowego,sok z 1
limonki,opcjonalnie: szczypta suszonej
chili.Sos:1 łyżka
masła orzechowego ACTIVE 100% Primavika,2 łyżki
sosu sojowego,2 łyżki
oleju sezamowego,2 łyżeczki startego świeżego
imbiru,sok z 1/2
limonki,1 łyżka
miodu lub
syropu klonowego,Składniki na marynatę wymieszać.
Tofu pokroić w paski (powinny nam wyjść 24 sztuki), zalać marynatą i odstawić na 10 min,
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie bazki, posiekać
szczypiorek,Składniki na sos wymieszać i wstawić do lodówki,Zamarynowane
tofu podsmażyć na złoto na patelni i odstawic do przestygnięcia.
Makaron sojowy przygotować według instrukcji na opakowaniu.
Arkusz papieru ryżowego zanurzyć w ciepłej wodzie na kilka sekund, następnie ułożyć na desce do krojenia, posmarować wnętrze sosem przy pomocy pędzelka silikonowego. Na arkuszu układać po kolei: 2 paski
tofu, odrobinę
makaronu, kilka pasków
marchewek, 2-3 listki
szpinaku, posypać
szczypiorkiem i zawijać (najpierw przykryć farsz dolną częścią arkusza, później zagiąć oba boki, następnie zwinąć sajgonkę tak by całość stworzyła zgrabną paczuszkę).Zjadać maczając w pozostałym sosie.
Oceń przepis:
Przepis naOpublikowano2015-12-11Czas przygotowania30MCałkowity czas30MŚrednia ocena5na podstawie 4 ocen