Wykonanie
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, który pamiętam z dzieciństwa. Moja Babcia często robiła smalczyk z
ziołami, jako dodatek do jeszcze ciepłego domowego
chleba. Ja postanowiłam przenieść ten smak do zapiekanki warzywnej. Wyszła pyszna! Cała rodzinna zajadała ją ze smakiem



Składniki:10 średnich
ziemniaków2
marchewki2 korzenie
pietruszki300 g
zielonej fasolki szparagowej1
pierś z kurczaka4 grubsze plastry
boczku parzonego3 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda200 ml
śmietany 18 %1
jajkopieprz½ łyżeczki czerwonej
ostrej paprykiposzatkowana
natka pietruszkiWykonanie:
Ziemniaki,
marchew,
pietruszkę myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W drugim garnku podgotowujemy
fasolkę. W tym czasie na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę
boczek. Gdy,
boczek się zarumieni dodajemy 2 łyżki roślinnego smalczyku oraz pokrojoną w kostkę, oprószoną
solą i
pieprzem pierś z kurczaka. Całość smażymy do czasu, aż
mięso zmięknie.Ugotowane, przestudzone warzywa kroimy w plastry grubości ok. 4 mm.
Fasolkę kroimy na mniejsze części. Spód naczynia żaroodpornego wykładamy plastrami
ziemniaków (wykorzystujemy połowę
ziemniaków) i
pietruszki. Na
ziemniaki i
pietruszkę wykładamy warstwami usmażone
mięso,
fasolę i kolejna warstwę
ziemniaków. Na
ziemniaki rozkładamy łyżkę smalczyku roślinnego, a na wierzch układamy plastry
marchewki.Zapiekankę zalewamy rozbełtanym
jajkiem ze
śmietaną, doprawiamy zmieloną
papryką,
pieprzem i
natką pietruszki. Wstawiamy do piekarnika (temperatura 180 st. C) na 30 min.Smacznego!Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!”, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.