Wykonanie
Filet z kurczaka występuje u mnie w domu dość często, ale pomysłów na jego przyrządzenie są tysiące więc nigdy się nie nudzi. Moja dzisiejsza propozycja na urozmaicenia dania z
kurczaka to farsz z
boczku i
natki pietruszki. Polecam :)

Składniki:4
piersi z kurczaka1
jajko30 dag
boczku1 duża
cebulagarść
natki pietruszki4 łyżeczki
musztardy francuskiej3 łyżeczki
majonezuostra paprykasól,
pieprzPrzygotowanie:
Cebule oraz
boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Do pojemnika miksera wrzucamy jeden
filet z kurczaka (najmniejszy),
pietruszkę,
majonez,
musztardę oraz podsmażony
boczek z
cebulą, wszystko razem blendujemy. Do powstałej masy dokładamy
jajko, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i dokładnie mieszamy.Pozostałe 3 filety, oczyszczamy z błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić
mięsa), doprawiamy obficie
solą,
pieprzem,
papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak
cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego.Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach.Smacznego!