Wykonanie
Tort
czekoladowo –
orzechowy z delikatną
kawową nutą …
czekoladowy biszkopt przełożony dwoma rodzajami kremu …pierwszy intensywnie
orzechowy na bazie
masła orzechowego i
serka mascarpone z odrobiną
kawy … drugi również na bazie kremu
orzechowe, ale ze dodatkiem sporej ilości nutelli. Pyszne
czekoladowo –
orzechowe połączenie uwieńczone świeżymi, pachnącymi
truskawkami. Polecam na weekend.
Składniki na
biszkopt (tortownica o średnicy 20 cm):4
jajek klasy M½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej tortowejszklanki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 ½ łyżki
kakaoszczypta
soliSkładniki na krem
orzechowy:200 g prażonych
orzeszków ziemnych zmielonych na
masło orzechowe, ewentualnie kupnego
masła orzechowego250 g
serka mascarpone50 g miękkiego
masła1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej4 łyżki
cukru pudruSkładniki na
krem czekoladowo-
orzechowy:połowa kremu
orzechowego przygotowanego wcześniej250 ml
śmietany kremówki 30-36 %200 g nutelliDodatkowo:¼ szklanki mocnej
kawy do nasączenia blatów½ opakowania podłużnych
biszkoptów2 garście
truskawek do dekoracjiWykonanie
biszkopt:Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.W mniejszej misce mieszamy
mąki,
proszek do pieczenia i
kakao. Odstawiamy.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę
soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy
cukier oraz po jednym
żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Wykonanie krem
orzechowyOrzechy umieszczamy w pojemniku malaksera i mielimy ok. 5 – 10 minut do uzyskania pożądanej
masłowej konsystencji.
Masło orzechowe przekładamy do miski dodajemy
cukier puder,
kawę,
serek mascarpone i
masło. Miksujemy do czasu połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Odstawiamy.Wykonanie
krem czekoladowo-
orzechowyDo połowy kremu
orzechowego oddajemy nutellę, miksujemy. Odstawiamy.Dobrze słodzoną
śmietanę ubijamy na sztywno. Do masy
orzechowo – czekoladowej dodajemy w dwóch porcjach
śmietanę. Miksując z każdym razem do czasu połączenia składników. Odstawiamy.Przestudzony
biszkopt kroimy na równe trzy blaty. Każdy blat skrapiamy
kawą. Pierwszy placek układamy na paterze, smarujemy kremem
orzechowym, przykrywamy drugim blatem i smarujemy
kremem czekoladowo –
orzechowym. Czynność powtarzamy, czyli przykrywamy trzecim blatem i ponownie smarujmy wierzch i boki
kremem czekoladowo-
orzechowym. Boki
tortu obkładamy
biszkoptami, wierzch dekorujemy
truskawkami. Tort wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Smacznego!