Masło orzechowe w Polsce jest dość mało popularne. W mojej kuchni gości stosunkowo niedługo. Rzadko smaruję nim kanapki najczęściej ląduje jako dodatek do ciast i ciastek.120 g mąki pszennej130 g + 30 g cukru50 g mąki ziemniaczanej5 jajek30 g kakao rozpuszczalnego4 czubate łyżki masła orzechowego200 ml śmietany kremówki100 g mascarpone1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia100 g orzeszków ziemnych (niesolonych)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem (130 g) na sztywną pianę. Następnie do białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną oraz kakao (dobrze jest je przesiać przez sito) i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy (ja używam takiej o średnicy 26 lub 28 cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia (nie smarujemy bokówmasłem). Ciasto wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni. Gorące ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy z wysokości około 50 centymetrów po czym wstawiamy ponownie do wyłączonego piekarnika i studzimy przy otwartych drzwiach. Po około 30 minutach oddzielamy biszkopt od boków nożem i wyjmujemy go z formy (usuwamy też papier do pieczenia). Kiedy biszkopt przestygnie kroimy go na dwa blaty. Kremówkę ubijamy z cukrem (30 g), kiedy jest już gotowa dodajemy mascarpone oraz masło orzechowe i ponownie miksujemy. Krem nakładamy do środka i na wierzch ciasta. Wierzch posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.