ßßß Cookit - przepis na wyśniony tort urodzinowy

wyśniony tort urodzinowy

nazwa

Wykonanie

Witajcie moi mili!
Jak pewnie zauważyliście na blogu zawitał nowy szablon. Trochę zeszło mi się nad jego tworzeniu/edytowaniu. Jednak nie wszystko jeszcze działa poprawnie, m.in. komentarze, głównie moje. Zatem póki co nie będę mógł odpowiadać na Wasze wpisy, musicie uzbroić się w odrobinę cierpliwości :) A jeśli znacie kogoś kto dosyć dobrze zna HTML to podeślijcie mi namiary, bo potrzebuję pomocy :) A teraz kilka słów o torcie...
Dziś poczęstuję was kawałkiem mojego wyśnionego tortu urodzinowego. Dlaczego wyśniony? - zapytacie. W sumie można potraktować to dosłownie i w przenośni. W przenośni - bo ktoś powiedział, że jest jak z bajki. Ale dlaczego dosłownie? P ewnego ranka, g dy przetarłem zaspane oczy, pierwszym obrazem jaki przyszedł mi do głowy był właśnie ten tort. Wyśniłem go sobie, a potem go upiekłem! :)
biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać. Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce mąki, cały czas mieszając. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki i papier posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Do przygotowanej formy wlać ciasto na biszkopt. Piec w 180 º C przez ok. 30 minut, na złoty kolor i do tzw. suchego patyczka (ja piekłem nieco dłużej). Upieczony biszkopt podzielić na trzy blaty.
krem:
500 g serka mascarpone
400 g masła orzechowego (niesolonego)
100 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
Mascarpone ucierać z cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach. Następnie, nadal miksując, dodawać po jednej łyżce masła orzechowego. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji krem schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego.
poncz:
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
Do ciepłej wody dodać cukier oraz sok z cytryny, mieszać aż kryształki cukru rozpuszczą się całkowicie. Wystudzić. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Boki tortu udekorować kremem. Na wierzch wysypać orzeszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
dodatkowo:
150 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/02/wysniony-tort-urodzinowy.html