Wykonanie
Witajcie moi mili!Jak pewnie zauważyliście na blogu zawitał nowy szablon. Trochę zeszło mi się nad jego tworzeniu/edytowaniu. Jednak nie wszystko jeszcze działa poprawnie, m.in. komentarze, głównie moje. Zatem
póki co nie
będę mógł odpowiadać na Wasze wpisy, musicie uzbroić się w odrobinę cierpliwości :) A jeśli znacie kogoś kto dosyć dobrze zna HTML to podeślijcie mi namiary, bo potrzebuję pomocy :) A teraz kilka słów o torcie...
Dziś poczęstuję was kawałkiem mojego wyśnionego
tortu urodzinowego. Dlaczego wyśniony? - zapytacie. W
sumie można potraktować to dosłownie i w przenośni. W przenośni - bo ktoś powiedział, że jest jak z bajki. Ale dlaczego dosłownie? P ewnego ranka, g dy przetarłem zaspane oczy, pierwszym obrazem jaki przyszedł mi do głowy był właśnie ten tort. Wyśniłem go sobie, a
potem go upiekłem! :)
biszkopt:5
jajek1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę pszenną, ziemniaczaną i
proszek do pieczenia wymieszać.
Białka ubić na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać
cukier, a następnie po jednym
żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednej łyżce
mąki, cały czas mieszając. Dno tortownicy o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki i papier posmarować
masłem i oprószyć
bułką tartą. Do przygotowanej formy wlać ciasto na
biszkopt. Piec w 180 º C przez ok. 30 minut, na złoty kolor i do tzw. suchego patyczka (ja piekłem nieco dłużej). Upieczony
biszkopt podzielić na trzy blaty.krem:500 g
serka mascarpone400 g
masła orzechowego (niesolonego)100 g
cukru pudru1 łyżeczka
kakaoMascarpone ucierać z
cukrem pudrem mikserem na najniższych obrotach. Następnie, nadal miksując, dodawać po jednej łyżce
masła orzechowego. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji krem schłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Część kremu przełożyć do rękawa cukierniczego.poncz:100 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukrusok wyciśnięty z połowy
cytrynyDo ciepłej
wody dodać
cukier oraz
sok z cytryny, mieszać aż kryształki
cukru rozpuszczą się całkowicie. Wystudzić. Blaty nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Boki
tortu udekorować kremem. Na wierzch wysypać orzeszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce.dodatkowo:150 g
orzeszków ziemnych (niesolonych)Smacznego! :)