ßßß


Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):270 g mąki pszennej170 g masła1 jajkoszczypta soliSkładniki farsz:½ kg drobiowych wątróbek2 średnie cebulegarść suszonej żurawiny4 łyżki oleju do smażenie1 łyżeczka pieprzu1/2 łyżeczki soli2 łyżki mąki2 większe ziemniaki pocięte w cienkie plasterki1 szkl. śmietany kremówki1 jajko1 łyżeczka suszonej pietruszkiWykonanie ciasto:Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:Wątróbki myjemy, odsączamy z wody i kroimy na mniejsze części, oprószamy pieprzem (solimy dopiero pod koniec smażenia, aby nie były twarde). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, gdy cebula się zeszkli dodajemy wątróbki, smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Danie doprawiamy solą i oprószamy mąką smażąc 2-3 min do czasu, aż wątróbki się ładnie zarumienią.Wątróbki przekładamy na ciasto, na wierzch układamy plasterki ziemniaków, zalewamy śmietaną z rozbełtanym jajkiem, posypujemy pietruszką i wstawimy do piekarnika na 35 minut (temperatura 180 st.C).Smacznego!