Wykonanie
Jedne z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie
wątróbki …kruche ciasto a na nim …
wątróbki drobiowe z
żurawiną … przykryte chrupiącymi
chipsami ziemniaczanymi … polecam!
Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):270 g
mąki pszennej170 g
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki farsz:½ kg
drobiowych wątróbek2 średnie
cebulegarść
suszonej żurawiny4 łyżki
oleju do smażenie1 łyżeczka
pieprzu1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
mąki2 większe
ziemniaki pocięte w cienkie plasterki1 szkl.
śmietany kremówki1
jajko1 łyżeczka
suszonej pietruszkiWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:
Wątróbki myjemy, odsączamy z
wody i kroimy na mniejsze części, oprószamy
pieprzem (solimy dopiero pod koniec smażenia, aby nie były twarde). Na patelni rozgrzewamy
olej i podsmażamy
cebulę pokrojoną w piórka, gdy
cebula się zeszkli dodajemy
wątróbki, smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Danie doprawiamy
solą i oprószamy
mąką smażąc 2-3 min do czasu, aż
wątróbki się ładnie zarumienią.
Wątróbki przekładamy na ciasto, na wierzch układamy plasterki
ziemniaków, zalewamy
śmietaną z rozbełtanym
jajkiem, posypujemy
pietruszką i wstawimy do piekarnika na 35 minut (temperatura 180 st.C).Smacznego!