Wykonanie
Składniki na ciasto:1 szkl.
mąki130 g
masła16 g
cukru waniliowego2
żółtkaSkładniki na masę budyniową:2 budynie
śmietankowe3/4 l
mleka1 kostka
masła3/4 szkl.
cukru pudru1
cukier waniliowyDodatkowo:300 dag
orzeszków ziemnych niesolonych10 dag
cukierków „krówek”2 łyżki
śmietany 18% do rozpuszczenia „krówek”Wykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Gotujemy
budyń, odstawiamy do wystygnięcia. Zimny
budyń miksujemy z
masłem i
cukrem na gładką masę.Na gorącej patelni prażymy
orzeszki ziemne, odstawiamy do wystygnięcia.W misce nad kąpielą
wodną rozpuszczamy
krówki dodając
śmietanę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Krem przekładamy na tarte na wierzch rozsypujemy
orzech, całość polewamy masa
krówkową.Smacznego!