ßßß Cookit - przepis na Tarta z łososiem i szpinakiem (zapiekana w beszamelu)

Tarta z łososiem i szpinakiem (zapiekana w beszamelu)

nazwa

Wykonanie

Tarta ze szpinakiem i łososiem zapieczona pod warstwą beszamelu. Doskonała przekąska na sylwestrowy wieczór.
Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):
300 g mąki pszennej
200 g masła
1 jajko
szczypta soli
Składniki farsz:
½ kg filetu z łososia
1 opakowanie świeżego szpinaku
Sos beszamelowy:
50 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 łyżki świeżo startego sera (Parmezan lub Grana Padano)
Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Wykonanie farsz:
Łososia solimy i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Szpinak myjemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię mieszając do czasu, aż zwiędnie. Na podpieczonym spodzie tarty rozkładamy kawałki łososia i szpinak. Odstawiamy.
W małym rondlu rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim mąkę, następnie dolewamy zimne mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem i przelewamy na tartę zalewając nim łososia i szpinak. Wierzch posypujemy startym serem.
Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Źródło przepisu: „Kwestia Smaku” (z małymi modyfikacjami)
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/tarta-z-lososiem-i-szpinakiem-zapiekana-w-beszamelu