Wykonanie
Tarta ze
szpinakiem i
łososiem zapieczona pod warstwą beszamelu. Doskonała przekąska na sylwestrowy wieczór.

Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):300 g
mąki pszennej200 g
masła1
jajkoszczypta
soliSkładniki farsz:½ kg filetu z
łososia1 opakowanie
świeżego szpinakuSos beszamelowy:50 g
masła50 g
mąki pszennej500 ml
mlekasól,
pieprz do smakuDodatkowo:3 łyżki świeżo
startego sera (
Parmezan lub
Grana Padano)Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną
ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna
grochu,
ryżu lub
fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Wykonanie farsz:
Łososia solimy i smażymy na
oleju lub pieczemy w piekarniku.
Szpinak myjemy, osuszamy i odrywamy łodyżki. Następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię mieszając do czasu, aż zwiędnie. Na podpieczonym spodzie tarty rozkładamy kawałki
łososia i
szpinak. Odstawiamy.W małym rondlu rozpuszczamy
masło i podsmażamy na nim
mąkę, następnie dolewamy zimne
mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki, gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
solą i
pieprzem i przelewamy na tartę zalewając nim
łososia i
szpinak. Wierzch posypujemy
startym serem.Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 30 minut. Podajemy na ciepło.Smacznego!


Źródło przepisu: „Kwestia Smaku” (z małymi modyfikacjami)