Wykonanie
Jestem wielką i wierną fanką tart. Zdecydowanie bardziej lubię te słone, niż słodkie. Fajne jest to, że można je zrobić (myślę tu o farszu) prawie ze wszystkiego. Kto zna się na matematyce wie, że to już bardzo dużo ;)Jako sylwestrowa potrawa zawitała u mnie
tarta z
łososiem i
szpinakiem.Wybrałam ciasto kruche, kto się boi może wybrać gotowe
ciasto francuskie. Ostrzegam: przepis dłuższy i trudniejszy, niż jego wykonanie!

Składniki, 8 porcji:CIASTO KRUCHE:125 g
mąki (pszennej tortowej)75 g
masłaszczypta
soli1
jajko (małe)FARSZ:400 g
szpinaku (ja użyłam świeżego i trochę mniej niż w przepisie)400 g filetów z
łososia1 łyżeczka
oliwy z oliwek2 łyżki tartego
Parmezanu (polecam
Grana Padano- tańszy, a podobny do
Parmezanu)
sól i
pieprzSOS:50 g
masła50 g
mąki500 ml
mleka80 ml
śmietanki kremówki 30%1
jajko
Wykonanie:
Mąkę pszesiałam na blat. Dodałam SCHŁODZONE
masło, pokrojone w kostkę,
sól i
jajko. Dolałam łyżkę
mleka i zaczęłam ugniatać ciasto. Uwaga na pierścionki i obrączki, mogą podczas ugniatania znaleźć się w cieście. Wyrobiłam ciasto do powstania kuli. Kulę zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.Wyjęłam z lodówki ciasto i rozwałkowałam je blacie posypanym
mąką. Trzeba sprawdzać wielkość ciasta, musi być ciut większy od formy. Wyłożyłam dno i boki. Za pomocą widelca podziurkowałam spód. Włączyłam piekarnik, by nagrzać go do 190 stopni, w tym czasie ciasto włożyłam do lodówki.Ciasto kruche wymaga szczególnego traktowania, trzeba je najpierw podpiec wykładając je papierem i przysypując "obciążeniem". Świetnie się w tym sprawdza
fasola. Tartę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam 15 minut, następnie usunęłam papier i
fasolę i dalej piekłam 12-15 minut na złoty kolor. Wyjęłam z piekarnika by je ostudzić.
Świeży szpinak umyłam dokładnie, by żadne ziarenko piasku nie zazgrzytało nam później podczas konsumpcji. Na dużej patelni podgrzewa się
szpinak, by zmiękł. Można go później posiekać.Filet z
łososia posoliłam, posmarowałam
oliwą z oliwek i podsmażyłam chwilę tak, by pozostał miękki i soczysty.Sos: Na małym ogniu w rondelku roztopiłam
masło, dodałam
mąkę, aż utworzyła się zasmażka. Odstawiłam z ognia, dodałam
mleko mieszając dokładnie. Następnie na ogniu gotowałam, aż sos zgęstniał i zrobił się gładki. Dodałam kremówkę, plus
sól i
pieprz. Po ostudzeniu dodałam roztrzepane
jajko.Na upieczony spód wyłożyłam
łososia i
szpinak oraz sos. Posypałam startym
Parmezanem i wstawiłam do nagrzanego (180 stopni) piekarnika. Piekłam 30 minut, aż do zrumienienia wierzchu. Zapachy ulatniające się z piekarnika trudno mi ująć w słowa :)To tyle. Powodzenia i smacznego!
Tarta w smaku- POEZJA!