ßßß

Składniki:300 g piersi z kurczaka1 małe jajko0,5 czerstwej utartej bułkiświeży koperekpieprzodrobina soliodrobina suszonej bazyliiSkładniki na sos:4 duże dojrzałe pomidory (lub poza sezonem 1 puszka)1 mała cebula1 duża marchewka1 łyżka oliwy z oliwekszczypta solipieprzpietruszkaWykonanie:Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przepuszczamy przez maszynkę. Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy jajko, tartą bułkę, przyprawy i zioła, składniki łączymy ze sobą wyrabiając ręką, a następnie formujemy małe kuleczki. Pulpeciki wrzucamy do garnka z wrząca wodą i gotujemy ok. 5 min.Cebulkę kroimy w małą kosteczkę, podsmażamy na oliwie, dodajemy ztartą na drobnych oczkach marchewkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy ok. 2-3 min. Do warzyw dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, całość przyprawiamy odrobina soli, pieprzem i pietruszką, gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min aż warzywa zmiękną a sos lekko zgęstnieje.Pulpety podajemy z sosem i natka pietruszki…mojej córeczce danie jeszcze lepiej smakuj, gdy dodam do sosu również makaronPolecam!