Wykonanie


Składniki:300 g
piersi z kurczaka1 małe
jajko0,5 czerstwej utartej
bułkiświeży
koperekpieprzodrobina
soliodrobina suszonej
bazyliiSkładniki na sos:4 duże dojrzałe
pomidory (lub poza sezonem 1 puszka)1 mała
cebula1 duża
marchewka1 łyżka
oliwy z oliwekszczypta
solipieprzpietruszkaWykonanie:
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i przepuszczamy przez maszynkę.
Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy
jajko,
tartą bułkę,
przyprawy i
zioła, składniki łączymy ze sobą wyrabiając ręką, a następnie formujemy małe kuleczki. Pulpeciki wrzucamy do garnka z wrząca
wodą i gotujemy ok. 5 min.
Cebulkę kroimy w małą kosteczkę, podsmażamy na
oliwie, dodajemy ztartą na drobnych oczkach
marchewkę, podlewamy odrobiną
wody i dusimy ok. 2-3 min. Do warzyw dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę
pomidory, całość przyprawiamy odrobina
soli,
pieprzem i
pietruszką, gotujemy na wolnym ogniu ok.15 min aż warzywa zmiękną a sos lekko zgęstnieje.Pulpety podajemy z sosem i
natka pietruszki…mojej córeczce danie jeszcze lepiej smakuj, gdy dodam do sosu również
makaronPolecam!