Wykonanie



Składniki na placki ziemniaczane:1 kg
ziemniaków1 mała
cebula1
jajko4 łyżki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanejolej do smażenia
sólpieprzSkładniki na sos:2 duże
papryki4
cebule300 g
mięsa wieprzowego (
karkówka,
szynka)kilka
pieczarek1
papryczka chili3 łyżki
oleju do smażenia½ szkl.
wody lub
bulionu1 łyżeczka suszonego
majeranku½ szkl.
śmietany 18%2 płaski łyżki
mąkinatka pietruszkipieprzsólWykonanie sos:
Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę, oprószamy
solą i
pieprzem, podsmażymy na patelni. Gdy
mięso się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę,
papryczkę chili,
majeranek, smażymy kilka minut aż
cebula się zeszkli. Do
mięsa i
cebuli dokładamy pokrojoną w kostkę
paprykę oraz
pieczarki, całość podlewamy ½ szkl.
wody, dusimy pod przykryciem ok. 10 – 15 min. Gdy
mięso i warzywa zmiękną do sosu wlewamy
śmietanę rozrobioną z
mąką. Całość mieszamy i zagotowujemy.Placki ziemniaczane
Ziemniaki zcieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy
jajko,
mąki oraz posiekaną
cebulkę całość mieszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
olej, placki smażymy z każdej strony na złoty kolor, podajemy polane sosem i posypane
natką pietruszki.Smacznego!