Wykonanie
Pizza na bardzo cienkim, chrupiącym spodzie z aromatycznym
sosem pomidorowym, hiszpańską
szynką serrano i obowiązkową kilkoma listkami
rukoli. Prosto i smacznie!
Składniki na ciasto (5 pizz o średnicy 25 cm):400 g
mąki pszennej typ 650 +
mąka do podsypywania300 ml
wody50 g świeżych
drożdży3 łyżki
oliwy1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruSkładniki na
sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oliwy1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii½ łyżeczki świeżo zmielonego
pieprzu½ łyżeczki
soli morskiejSkładniki na wierzch:200 g
sera mozzarella w wiórkach100 g
szynki serranogarść
rukolioliwa z oliwek extra vergineWykonanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy
sól. Odstawiamy.W małym rondlu podgrzewamy
wodę (powinna być dobrze ciepła, nie gorąca). Do ciepłej
wody rozkruszamy
drożdże, dodajemy
cukier i 3 łyżki
mąki. Składniki mieszamy za pomocą trzepaczki i odstawiamy na ok. 10 minut (w tym czasie
drożdże powinny się spienić, podrosnąć). Gotowy zaczyn przelewamy do miski z
mąką, dodajemy
oliwę i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie ciasto wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką haka lub przekładamy na stolnicę i wyrabiamy do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok.1 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić a nawet potroić swoją objętość.Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C razem z kamieniem lub blachę, na której będziemy piekli pizzę.Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki na sos przekładamy do rondla, mieszamy i gotujemy do czasu aż płyn się zredukuje, blendujemy. Odstawiamy.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każda cześć zagniatamy i rozwałkowujemy do średnicy ok. 25 cm, w razie potrzeby podsypujemy lekko
mąką. Ciasto przekładamy na rozgrzana blachę lub kamień, smarujemy
sosem pomidorowym i posypujemy
serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 12 -13 minut, na ok. 3 minuty przed końcem pieczenia otwieramy piekarnik i na pizzę kładziemy
szynką i posypujemy
mozzarellą. Gotowa pizzę wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, skrapiamy
oliwą i posypujemy
rukolą.Smacznego!