Wykonanie
Pieczone pierogi z pikantnym farszem z pieczonej dyni i
papryki, podawane na ciepło lub zimno z
jogurtowym dipem. Świetna przekąska na imprezę. Polecam!
Składniki na ciasto ok. 26 szt.:450 g
mąki pszennej120 g roztopionego
masła2
jajka14 g suchych
drożdży¼ szklanki ciepłej
wody1/3 łyżeczki
soli morskiejSkładniki na farsz:ok. 1300 kg dyni olbrzymiej1 duża
czerwona papryka½ łyżeczki mielonej
chili½ łyżeczka świeżo mielonego
pieprzu1 łyżeczka
suszonego oregano½ łyżeczki
soli morskiejDodatkowo:1
jajko do posmarowania pierogów
pestki dyni do ozdobySkładniki na
jogurtowy dip:400 g
jogurtu naturalnego½ łyżeczki
soli morskiejświeżo mielony
pieprz1 łyżka poszatkowanego świeżego
koperkuWykonanie farsz:
Dynię kroimy na kawałki, wyciągamy miąższ i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i układamy na blasze. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości (ok. 30 minut) w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem.
Paprykę wyciągamy prędzej.Warzywa studzimy, z dyni wybieramy łyżką miąższ,
paprykę obieramy ze skórki, przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy
pieprzem,
chili,
oregano i
solą. Mieszamy i odstawiamy.Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
drożdże,
sól, wbijamy
jajka, wlewamy roztopione
masło i
wodę. Wszystkie składniki mieszamy a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy
okręgi średnicy ok. 8 cm.Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy pieroga. Końcówki ciasta zduszamy i zagniatamy widelcem z obu stron. Pierogi rozkładamy na blasze wyłożonej papierem od pieczenia, smarujemy roztrzepanym
jajkiem i zdobimy
pestkami dyni. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok 25 minut.Pierogi podajemy na ciepło lub zimno z
jogurtowym dipem.Wykonanie
jogurtowy dip:Wszystkie składniki na dip umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy i gotowe.Smacznego!