Wykonanie
Kiedy przepis na ten
chleb pojawił się w Weekendowej Piekarni bardzo chciałam go zrobić ale nie mogłam dostać
ricotty. Jednak siedział mi w głowie tak mocno, że kiedy tylko udało mi się ją dostać, jeszcze tego samego dnia zabrałam sie za
chleb. Miłość do tego
chlebka poczułam od pierwszej chwili. Ciasto fantastycznie się wyrabiało, cudownie pachniał w czasie pieczenia i smakował wspaniale. Myślę, że można też dodać więcej
cukru i po prostu przerobić go na słodka
bułkę, ja tak zrobię następnym razem.
Składniki:500 g
mąki pszennej, dowolnego typu25 g
cukru20 g świeżych
drożdży plus 1 łyżeczka
cukru250 g
sera ricotta, schłodzonego100 g miękkiego
masła1 duże
jajko1,5 łyżeczki
soli120 g
wody1 łyżka świeżego, bardzo drobno posiekanego
koperkuŚwieże
drożdże zasypać łyżeczką
cukru, wlać 1 łyżkę
wody. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by 'ruszyły'.
Mąkę zmieszać z
cukrem i
solą, następnie miksując dodać pozostałe składniki.Miksowac składniki tak długo aż ciasto, początkowo klejące, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodać
koperek i mieszać do czasu aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście (ok. 1/2 minuty) Przełożyć do miski wysmarowanej
olejem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 1 - 1,5 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, uformować bochenki i przełożyć je do dwóch keksówek (można zrobić jeden duży bochenek). Spryskać wierzch
oliwą. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Spryskać go
wodą lub na dno wrzucić ok 1/2 szkl kostek
lodu.Wyrośnięty
chleb naciąć wzdłuż
ostrym nożem.Wstawić do piekarnika. Piec 30-45 minut (w zależności od wielkości
chleba).Przed pokrojeniem, ostudzićSmacznego:)