Wykonanie
Chrupiący, świeży, domowy
chleb...marzenie...Nasza kolejna propozycja na
chlebowe pieczenie:)
Składniki;450g
mąki pszennej /może być chlebowa/,1 łyżka
cukru,20g świeżych
drożdży,275g ciepłej
wody,2 łyżki
masła,2 łyżeczki
soli,
kminek, suszony
koperek,1
jajko,
sól do posmarowania wierzchu,Wykonanie;
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy
cukier i 2/3
mąki, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia /30 minut/. Resztę
mąki mieszamy z
solą, 2 łyżkami
koperku i
kminku.
Masło rozpuszczamy w rondelku. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy mieszankę
mąki z
ziołami i przestudzone
masło. Wyrabiamy ciasto ok.10 minut. Odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy okrąg lub wkładamy ciasto do przygotowanej foremki. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Następnie smarujemy bochenek roztrzepanym
jajkiem i posypujemy
koperkiem,
kminkiem i nacinamy ciasto wzdłuż. Przez 5 minut pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie obniżamy temp. do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut.Przepis pochodzi z blogu Domi w kuchni ...polecamy:)Najlepsze
przyprawy od SKWORCU.PL