Wykonanie
Rozmaryn,
kminek,
majeranek, czerwone
wytrawne wino, czyli …
biała kiełbasa w aromatycznym winnym sosie z dodatkiem
czerwonej fasoli,
ziemniaków i
cebuli. Oryginalny sposób na podanie świątecznej potrawy.



Składniki:3
białe kiełbasy2
czerwone cebule1 puszka
czerwonej fasoli7-8 małych
ziemniaków½ szklanki
bulionu warzywnego¾ szklanki czerwonego
wytrawnego wina½ łyżeczki
kminku½ łyżeczki suszonego
rozmarynu½ łyżeczki
majeranku½ łyżeczki świeżo mielonego
czarnego pieprzu1/3 łyżeczki
ostrej papryki4 łyżki
oleju rzepakowegoWykonanie:
Białą kiełbasę wkładamy na 2-3 minuty do wrzącej
wody (zestawiamy z palnika, nie gotujemy!).
Cebulę szatkujemy w piórka.
Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki.
Kiełbasę wyciągamy z
wody i kroimy na mniejsze kawałki. (Jeżeli macie garnek – casserole, w którym można zarówno smażyć jak i zapiekać w piekarniki, etap z patelnią możecie pominąć i poszczególne składniki smażyć bezpośrednio w garnku).Na rozgrzany
olej wrzucamy
cebulę i kawałki
kiełbasy, smażymy 2 minuty, dodajemy
fasolę oraz wszystkie
przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego. Na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy
kiełbasę z
cebulą i
fasolą, wrzucamy
ziemniaki. Smażymy je ok. 2 minuty, do zrumienienia.
Ziemniaki przekładamy do garnka z pozostałymi składnikami.Na patelnię wlewamy
bulion i
wino, doprowadzamy do wrzenia i zalewamy wszystkie składniki w garnku. Potrząsamy naczyniem tak, aby wszystkie składniki pokryły się winnym sosem i wstawiamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 20 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze ok. 10 minut.Smacznego!