Wykonanie
Lubię wszystkie
kasze, i
ryż lubię, bo przecież są smaczne, są bardzo zdrowe i dobre dla naszego organizmu. Lubię
makarony, choć nieodgadnioną ciągle dla mnie zagadką jest, dlaczego robię je tak niezmiernie rzadko... Ale najbardziej lubię
ziemniaki. I basta. Jestem ziemniakożercą i chyba nic tego nie zmieni.
Ziemniaki gotowane, pieczone, smażone - smakują mi pod każdą postacią. Popatrzcie sami na te pyszności niżej, przyprawione
ziołami i dość mocno
pieprzem. Z góry chrupiące, ale jednocześnie mięciutkie, bo piekły się przez jakiś czas ze
śmietanką i
masłem. Czy to nie jest cudowna potrawa?


Składniki :1 - 1,5 kg
ziemniaków1-2 łyżki posiekanego
rozmarynu1-2 łyżki
majeranku1 płaska łyżeczka świeżo mielonego
czarnego pieprzu1 pełna łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy + trochę na dno naczynia0,5 szklanki słodkiej
śmietanki1 łyżeczka
masłaPrzygotowanie :Obrane, umyte
ziemniaki kroję na plastry grubości ok. 0,3 cm, przekładam wszystkie do dużej miski. Dolewam
oliwę, dodaję wszystkie
przyprawy, dokładnie mieszam. Na dno naczynia do pieczenia wlewam odrobinę
oliwy i układam plastry
ziemniaków w rzędach, tak by nachodziły na siebie. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 45-50 minut, po tym czasie sprawdzam czy
ziemniaki są miękkie. Jeśli są, wlewam
śmietankę i dokładam
masło pokrojone w drobne kawałki. Przykrywam
ziemniaki folią aluminiową i piekę jeszcze 15 minut, ewentualnie pod koniec pieczenia zdejmuję folię i włączam funkcję grilla.
