Wykonanie
Pieczone
ziemniaki przypominają mi dzieciństwo. Wtedy takie
ziemniaki piekło się w ognisku. Smak i zapach pamiętam jak to było wczoraj. Nawet restauratorzy docenili smak pieczonych
ziemniaków i są one serwowane w wielu restauracjach prawie na całym świecie.Nie trzeba robić ogniska by
mieć takie pyszności na obiad wystarczy garnek i piekarnik. Jest to szybsza wersja. Możemy zrezygnować z gotowania
ziemniaków i je upiec w piekarniku ale trwa o wiele dłużej. A smak jest taki sam niezależnie od wybranego sposobu dlatego wybrała szybszy sposób na pyszne
ziemniaki pieczone.
Składniki:10
ziemniaków średniej wielkości3 łyżki
oliwysól i
czarny pieprzulubione
przyprawyPrzygotowanie:
Ziemniaki należy dobrze wyszorować oraz osuszyć. Przełożyć do garnka i gotować aż będą lekko miękkie. Odcedzić i ponacinać
ostrym nożem wszystkie
ziemniaki, uważać aby nie przeciąć na pół warzywa. Dodać
przyprawy i
oliwę, wymieszać oraz przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie. Na wierzch posypać jeszcze szczyptą
soli. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut. W trakcie pieczenia
ziemniaki rozchylają nacięte plastry, które robią się chrupiące a środek pozostaje miękki i delikatny.