ßßß
Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem.Składniki:6 nóżek z królika4 ząbki czosnku2 łyżki masła300 g kurekszklanka kwaśnej śmietany1/2 pęczka natki pietruszkicebula2 łodygi kopru2-3 liście selerasól, pieprzostra i słodka papryka2 liście laurowekilka ziaren ziela angielskiegokolendrasmalec2 łyżki olejuTrzy ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z przyprawami i olejem. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika.