ßßß
Lubię dania jednogarnkowe za to, że są szybkie, pożywne i mało po nich zmywania:) Dziś przepis na łazanki z pieczarkami. Wyszły dość pikantne, a to za sprawą większej ilości pieprzu i ostrej papryki. Idealne, żeby się rozgrzać w mroźny dzień.Składniki:200 g kapusty kiszonej1/2 małej główki białej kapusty200 g pieczarek2 średnie kiełbaski150 g boczku wędzonego300 g makaronu łazankikoperekcebulaliście lauroweziele angielskiebiały lub czarny pieprzostra papryka2 ząbki czosnkusólKapustę kiszoną zalać wodą i ugotować. Kapustę białą zeszatkować i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do boczku dodać odsączone kapusty i makaron. Przyprawić czosnkiem, pieprzem, papryką i solą do smaku. Posypać koperkiem.