ßßß Cookit - przepis na SŁODKO-KWAŚNE ŁAZANKI Z PIECZARKAMI

SŁODKO-KWAŚNE ŁAZANKI Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

21 października 2014
Wbrew pozorom przygotowanie łazanek jest bardzo czasochłonne. Ja jednak jestem od nich uzależniona, więc cierpliwie ślęczę przy garach, smażę, mieszam, duszę. Zwłaszcza, że odkryłam przepis na łazanki idealne!
SŁODKO-KWAŚNE ŁAZANKI Z PIECZARKAMI
(Przepis pochodzi z gazety "Przepisy czytelników")
Składniki:
200 g kapusty kiszonej
1/2 główki białej kapusty
200 g pieczarek
150 g boczku wędzonego
300 g makaronu łazanki
2 cebule
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
3 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
Kapustę kiszoną płuczemy. Wodę odlewamy i dolewamy świeżą (musi zakrywać kapustę). Gotujemy ją bez przykrycia pół godziny. Odcedzamy.
Białą kapustę szatkujemy. Gotujemy ją w osobnym garnku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedzamy.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok dokładamy kapustę kiszoną i białą. Dusimy całość 15 minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dokładamy go do naczynia z kapustą i pozostałymi składnikami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie doprawiamy do smaku solą, papryka i pieprzem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/10/sodko-kwasne-azanki-z-pieczarkami.html