Wykonanie
Składnikipodwójna
pierś z kurczaka2 ząbki
czosnku1
cebula0,75 l
bulionu grzybowego1/4 szklanki
śmietanki 30%1 łyżka
mąki pszennejsól i
pieprzpapryka mielona
liść laurowy3
ziela angielskieolej do smażeniaSposób przygotowania
Pierś z kurczaka myjemy i tniemy po całości w paski, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką, smażymy po obydwu stronach.
Cebule kroimy i delikatnie podsmażamy, dolewamy do niej przygotowany
bulion grzybowy i dodajemy podsmażone
mięso,
liść laurowy,
ziele angielskie i przeciśnięty przez praskę
czosnek wszystko razem dusimy około 10 do 15 minut. Całość zagęszczamy roztworem
mąki i
śmietany, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Bulion grzybowygarść
suszonych grzybów1 l
wodyszczypta
lubczykuszczypta
natki pietruszkiSól i
pieprz (do smaku)
Grzyby wraz z
przyprawami , gotować przez ok. 40 min, przecedzić.