ßßß Cookit - przepis na Ozdobny tort z masą marcepanową i brzoskwiniami

Ozdobny tort z masą marcepanową i brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Przyozdabiałam już torty masą cukrową i czekoladową, ae nigdy marcepanową. Wprawdzie pracowałam już z nią przy tworzeniu przeróżnych ozdób, ale nie pokrywałam nią całego tortu. I teraz przyszła na to pora. Długo myślałam nad wykończeniem, w końcu, krok za krokiem doszłam do zadowalającego efektu.
Tort jest mojego pomysłu, skorzystałam jedynie z przepisu na biszkopt czekoladowy z tej strony. :)
Składniki (na tort o średnicy 18 cm):
Biszkopt:
4 duże jajka
100 g cukru
2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
80 g mąki pszennej
35 g kakao
25 g masła
Przełożenie:
2/3 szklanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
5-6 brzoskwiń z puszki
4 łyżki ciemnego rumu
Masa maślana:
100 g masła
1 szklanka cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykończenie:
200 g masy marcepanowej
11 łyżek cukru pudru + do podsypania
niebieski barwnik
biały barwnik
srebrne perełki
klej spożywczy
Przygotowanie:
Biszkopt: Jajka ogrzać wkładając je do ciepłej wody na pół godziny. Mąkę i kakao przesiać, a masło roztopić i ostudzić. Jajka wbić do miski, dodać ekstrakt i cukier. Ubijać przez kilkanaście minut aż masa stanie się puszysta i jednolita. Do masy w trzech turach dodawać mąkę z kakałem, delikatnie mieszając do połączenia. Na końcu dodać masło. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm, z dnem wyłożonym papierem i bokami wysmarowanymi masłem. Piec przez 35-40 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka.
Wystudzony biszkopt wyrównać, odkrawając nierówny nadmiar ciasta z góry. Przeciąć na trzy równe części. Kremówkę ubić, a pod koniec ubijania dodać cukier puder. Brzoskwinie pokroić na cienkie paseczki. Pierwszy blat biszkopta oblać z góry 2 łyżkami rumu. Wyłożyć na niego połowę brzoskwiń, a potem połowę kremówki, wyrównać i przykryć drugim blatem, który również polać rumem i przełożyć resztą brzoskwiń i bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem.
Krem maślany: Masło ubić aż stanie się puszyste i prawie białe (w razie potrzeby włożyć na 10-15 sekund do mikrofali). Wsypać przesiany cukier puder w kilku partiach i miksować aż masa stanie się gładka i puszysta (masło musi być bardzo miękkie). Dodać ekstrakt waniliowy i miksować do połączenia.
Tort obłożyć masą maślaną w dwóch turach. Połową masy przykryć tort, szczególnie boki, gdzie jest bita śmietana. Wstawić do lodówki na 10-15 minut aż masa stwardnieje. Przełożyć drugą porcją masy i dokładnie wyrównać. Schłodzić przez godzinę w lodówce.
Na stolnicy ugnieść masę marcepanową. Z czasem dodawać po jednej łyżce cukru pudru. W połowie dodać też barwniki w ilości jaką uznamy za zadowalającą (jeśli kupimy białą masę dodawanie białego barwnika nie jest potrzebne, przy żółtej masie jest on konieczny, inaczej masa stanie się zielona). Podsypując dodatkowym cukrem pudrem, rozwałkować masę na grubość około 2 mm. Nawinąć na wałek i przełożyć na ochłodzony tort (delikatnie posmarowany z wierzchu wodą. Wygładzając boki przykleić masę do tortu, niwelując marszczenia - masa powinna się delikatnie kurczyć. Obciąć nadmiar masy. Palcami nadać ostry kształt brzegom i packą wyrównać boki i wierzch.
Wykałaczką lub grubym drucikiem o okrągłym końcu wycisnąć na masie kształt kratki. W miejscu przecięcia przykleić srebrne kuleczki na klej spożywczy.
Tort w razie potrzeby może przestać noc w lodówce, dzięki masie maślanej pod masą marcepanową. Jeśli korzystamy z masy marcepanowej gotowej, należy sprawdzić czy jest to sam marcepan (zmielony) czy marcepan już połączony z cukrem pudrem (gotowa masa do przełożenia - taka nie wymaga dodawania cukru pudru przed rozwałkowaniem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_102_ozdobny-tort-z-masa-marcepanowa-i-brzoskwiniami.html