Wykonanie
Przyozdabiałam już
torty masą
cukrową i
czekoladową, ae nigdy marcepanową. Wprawdzie pracowałam już z nią przy tworzeniu przeróżnych ozdób, ale nie pokrywałam nią całego
tortu. I teraz przyszła na to
pora. Długo myślałam nad wykończeniem, w końcu, krok za krokiem
doszłam do zadowalającego efektu.Tort jest mojego pomysłu, skorzystałam jedynie z przepisu na
biszkopt czekoladowy z tej strony. :)Składniki (na tort o średnicy 18 cm):
Biszkopt:4 duże
jajka100 g
cukru2/3 łyżeczki ekstraktu
waniliowego80 g
mąki pszennej35 g
kakao25 g
masłaPrzełożenie:2/3 szklanki kremówki 36%2 łyżki
cukru pudru5-6
brzoskwiń z puszki4 łyżki ciemnego
rumuMasa
maślana:100 g
masła1 szklanka
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoWykończenie:200 g masy marcepanowej11 łyżek
cukru pudru + do podsypanianiebieski barwnikbiały barwniksrebrne perełkiklej spożywczyPrzygotowanie:
Biszkopt:
Jajka ogrzać wkładając je do ciepłej
wody na pół godziny.
Mąkę i
kakao przesiać, a
masło roztopić i ostudzić.
Jajka wbić do miski, dodać ekstrakt i
cukier. Ubijać przez kilkanaście minut aż masa stanie się puszysta i jednolita. Do masy w
trzech turach dodawać
mąkę z kakałem, delikatnie mieszając do połączenia. Na końcu dodać
masło. Przelać do tortownicy o średnicy 18 cm, z dnem wyłożonym papierem i bokami wysmarowanymi
masłem. Piec przez 35-40 minut w 175 stopniach, do suchego patyczka.Wystudzony
biszkopt wyrównać, odkrawając nierówny nadmiar ciasta z góry. Przeciąć na trzy równe części. Kremówkę ubić, a pod koniec ubijania dodać
cukier puder.
Brzoskwinie pokroić na cienkie paseczki. Pierwszy blat
biszkopta oblać z góry 2 łyżkami
rumu. Wyłożyć na niego połowę
brzoskwiń, a
potem połowę kremówki, wyrównać i przykryć drugim blatem, który również polać
rumem i przełożyć resztą
brzoskwiń i
bitej śmietany. Przykryć ostatnim blatem.Krem
maślany:
Masło ubić aż stanie się puszyste i prawie białe (w razie potrzeby włożyć na 10-15 sekund do mikrofali). Wsypać przesiany
cukier puder w kilku partiach i miksować aż masa stanie się gładka i puszysta (
masło musi być bardzo miękkie). Dodać ekstrakt
waniliowy i miksować do połączenia.Tort obłożyć masą
maślaną w dwóch turach. Połową masy przykryć tort, szczególnie boki, gdzie jest
bita śmietana. Wstawić do lodówki na 10-15 minut aż masa stwardnieje. Przełożyć drugą porcją masy i dokładnie wyrównać. Schłodzić przez godzinę w lodówce.Na stolnicy ugnieść masę marcepanową. Z czasem dodawać po jednej łyżce
cukru pudru. W połowie dodać też barwniki w ilości jaką uznamy za zadowalającą (jeśli kupimy białą masę dodawanie białego barwnika nie jest potrzebne, przy żółtej
masie jest on konieczny, inaczej masa stanie się zielona). Podsypując dodatkowym
cukrem pudrem, rozwałkować masę na grubość około 2 mm. Nawinąć na wałek i przełożyć na ochłodzony tort (delikatnie posmarowany z wierzchu
wodą. Wygładzając boki przykleić masę do
tortu, niwelując marszczenia - masa powinna się delikatnie kurczyć. Obciąć nadmiar masy. Palcami nadać ostry kształt brzegom i packą wyrównać boki i wierzch.Wykałaczką lub grubym drucikiem o okrągłym końcu wycisnąć na
masie kształt kratki. W miejscu przecięcia przykleić srebrne kuleczki na klej spożywczy.Tort w razie potrzeby może przestać noc w lodówce, dzięki
masie maślanej pod masą marcepanową. Jeśli korzystamy z masy marcepanowej gotowej, należy sprawdzić czy jest to sam marcepan (zmielony) czy marcepan już połączony z
cukrem pudrem (gotowa masa do przełożenia - taka nie wymaga dodawania
cukru pudru przed rozwałkowaniem.