ßßß
Polecam przepis na szczupaka w sosie śmietanowo-koperkowymProdukty:1 szczupak 1,5 kgsok z jednej cytrynypęczek koperku3 ząbki czosnkusól,pieprz200 ml śmietanysól,pieprz świeżo zmielonejolej + 4 łyżki masła/2 do zrobienia sosu/2 łyżeczki mąkiWykonanieOczyszczonego szczupaka,myjemy ,solimy pieprzymy ,nacieramy czosnkiemUkładamy w pojemniku , polewamy sokiem z 3/4 cytryny i łyżką oleju.Układamy obok kilka zgniecionych grubych gałązek od kopru i zostawiamy przykryte na minimum 2-3 h w lodówce.Od koperku odrywamy grube gałązki i zalewamy 3/4 szklanki wody- stawiamy na małym gazie i gotujemy 5 minut by uzyskać koperkowy smak wody.Gałązki wyrzucamyPrzestudzoną wodę koperkową mieszamy ze smietaną.Szczupaka wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowymi ręcznikami.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła z łyżką oleju.Smażymy rybę na rumiano z obu stron – najpierw kładziemy stroną ze skórą – potem przewracamy i dosmażamy .W innym garnku rozgrzewamy 2 łyżki masła dodajemy mąkę .Smażymy 2 minuty mieszając.Wlewamy śmietankę z koperkową wodą. Ogrzewamy mieszając aż sos zgęstnieje.Dodajemy pokrojony koperek.. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru i solą .Wlewamy do usmażonego szczupaka sos i dusić na bardzo małym gazie 15 minutPowiązany przepis:strucel makowykarkówka po cygańskuWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z brokułami i kurczakiemAKTUALNOŚCIALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z KARKÓWKIKREMYNAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKIRYBY / OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStronyCIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczeniakarkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zamknij Dowiedz się więcej