Wykonanie
Lubię kuchnię amerykańską typu fast food. Wiem, że nie jest to zdrowe i wiem, że po tym się tyje. Ale co z tego? Tego typu dania dość łatwo można przygotować samemu w domu. Wtedy przynajmniej mamy gwarancję dobrej jakości produktów.Przygotowałam pikantne skrzydełka z sosem BBQ i do tego sos na bazie
sera z niebieską pleśnią. Oba te sosy polecam nie tylko do skrzydełek z tłuszczu ale również idealnie nadają się do
steków.Składniki na hot wings:około 1 kg skrzydełek – 3 część odcinamy i zostawiamy na
wywar, a 2 pozostałe z największą ilością
mięsa rozcinamy na stawach
mąka tortowa około 0,5 szklanki
mąka kukurydziana około 0,5 szklanki1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
chillipół łyżeczki suszonego
czosnkupół łyżeczki
białego pieprzusólopcjonalnie
proszek do pieczenia2
jajkaMąki mieszamy ze sobą i dodajemy
przyprawy. Skrzydełka solimy i panierujemy najpierw w roztrzepanym
jajku a następnie w panierce. Czynność powtarzamy 1-2 krotnie. Smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170-180 stopni przez kilka minut. Powinny
mieć ciemno złoty kolor.Składniki na sos BBQ:100ml
ketchupuananasy razem z zalewą – 1/2 puszki – pokrojone na mniejsze kawałki70ml
sosu worchester25g
brązowego cukru50ml
octu winnego70g
cebuli – pokrojonej w kostkę20g
czosnku – pokrojonego w kostkę
Cukier karmelizujemy w małym rondelku. Dodajemy
cebulę i
czosnek. Mieszamy potrząsając garnkiem (nie łyżką bo się oblepi). Podsmażamy chwilę uważając żeby się nie przypaliło. Dodajemy pozostałe składniki. Zagotowywujemy. Całość blenderujemy na gładką masę.Składniki na
biały sos na bazie
sera pleśniowego:50g
sera pleśniowego z niebieską pleśnią – porwany na kawałeczki30g
majonezu10g
jogurtu naturalnego gęstego5g
soku z cytrynyWszystkie składniki mieszamy i odstawiamy aby wszystkie składniki się przegryzły.