ßßß

Lubię kuchnię amerykańską typu fast food. Wiem, że nie jest to zdrowe i wiem, że po tym się tyje. Ale co z tego? Tego typu dania dość łatwo można przygotować samemu w domu. Wtedy przynajmniej mamy gwarancję dobrej jakości produktów.Przygotowałam pikantne skrzydełka z sosem BBQ i do tego sos na bazie sera z niebieską pleśnią. Oba te sosy polecam nie tylko do skrzydełek z tłuszczu ale również idealnie nadają się do steków.Składniki na hot wings:około 1 kg skrzydełek – 3 część odcinamy i zostawiamy na wywar, a 2 pozostałe z największą ilością mięsa rozcinamy na stawachmąka tortowa około 0,5 szklankimąka kukurydziana około 0,5 szklanki1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżeczka chillipół łyżeczki suszonego czosnkupół łyżeczki białego pieprzusólopcjonalnie proszek do pieczenia2 jajkaMąki mieszamy ze sobą i dodajemy przyprawy. Skrzydełka solimy i panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w panierce. Czynność powtarzamy 1-2 krotnie. Smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170-180 stopni przez kilka minut. Powinny mieć ciemno złoty kolor.Składniki na sos BBQ:100ml ketchupuananasy razem z zalewą – 1/2 puszki – pokrojone na mniejsze kawałki70ml sosu worchester25g brązowego cukru50ml octu winnego70g cebuli – pokrojonej w kostkę20g czosnku – pokrojonego w kostkęCukier karmelizujemy w małym rondelku. Dodajemy cebulę i czosnek. Mieszamy potrząsając garnkiem (nie łyżką bo się oblepi). Podsmażamy chwilę uważając żeby się nie przypaliło. Dodajemy pozostałe składniki. Zagotowywujemy. Całość blenderujemy na gładką masę.Składniki na biały sos na bazie sera pleśniowego:50g sera pleśniowego z niebieską pleśnią – porwany na kawałeczki30g majonezu10g jogurtu naturalnego gęstego5g soku z cytrynyWszystkie składniki mieszamy i odstawiamy aby wszystkie składniki się przegryzły.