ßßß
Potrzebujesz:Na placki- 0,6 kg ziemniaków- 1 średnia cebula- 1 jajko- sól, pieprz- około łyżki ziół łącznie, do wyboru prowansalskie, bazylia, oregano, tymianek. Dowolna mieszanka- pół łyżeczki chili- 3 łyżki mąki- 2 ząbki czosnkuNa sos:3 łyżki jogurtu naturalnego- 1 ząbek czosnku- 1 płaska łyżka majonezuDodatkowokiełki rzodkiewki lub inne ulubioneoliwa do smażeniaPrzygotowanie:Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać startą cebulę. Przyprawić, dodać jajko i mąkę. Dobrze wymieszać. Wkładać porcjami na rozgrzaną na patelni oliwę i smażyć na złoto z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać polane sosem czosnkowym i posypane kiełkami.Smacznego!