Wykonanie
Restauracja Domowa zanęciła mnie tymi placuszkami :) Ponieważ
kabaczka nie posiadałam, zaś w kuchni leżały sobie 2 ponętne
cukinie, postanowiłam właśnie z nich stworzyć smaczną przekąskę, która w zupełności wystarczyła na obiad dla
trzech osób :D
Na placki najlepiej nadaje się
młoda cukinia, można ją wtedy całą spożytkować. Jeśli jednak mamy starszy okaz - należy obrać go ze skórki i wydrążyć nasiona.2 średnie
cukinie3 nieduże
ziemniakimała
cebula drobno posiekana1-2 posiekane ząbki
czosnku1
jajkook. 4 łyżek
mąkisól,
pieprzoliwatwarożekrzodkiewkaTwarożek mieszamy z posiekaną
rzodkiewką, doprawiamy
solą i
pieprzem. Ja miałam jeszcze trochę
śmietany, którą też dodałam.Umytą
cukinię ścieramy na tarce jarzynowej. Posypujemy
solą, przekładamy na sitko i pozostawiamy do odcieknięcia. Odciskamy płyn, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną na patelni
oliwę. Smażymy na rumiano z obu stron. Wyszło mi 16 placuszków.Wykładamy na talerz i na każdy placek nakładamy sporą porcję
twarożku.Smacznego!