Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Ustawowo
dżem ma
mieć w swoim składzie 30-40 g
owoców na 100 g gotowego produktu. To co tyczy się producentów, zupełnie nie dotyczy nas domowych
przetwórców. Ja dodaję do tego porównania jeszcze stopień wysmażenia i konsystencję – dla mnie
dżemem jest mocno
owocowy produkt, który łatwo
daje się rozsmarowywać na
chlebie lub jeszcze ciepłej brioszce, jest soczysty o lekko zwartej konsystencji, smażony niezbyt długo, aby zachować maksymalną ilość substancji odżywczych zagęszczony naturalną pektyną. Uwielbiam cudowny, domowy orzeźwiający
dżem otulający zapachem świeżych letnich
owoców. Dziś mam dla Was przepis na domowy
dżem truskawkowy zagęszczony łodygą
rabarbaru – naturalnie i zdrowo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest wspaniały, karminowo czerwony. Dodatkowo pokażę Wam metody na suchą pasteryzację
przetworów, co znacznie ułatwia proces produkcji. Zatem garnki na gaz! Gotujemy
dżem!Składniki:1,5 l
dżemu1,5 kg
truskawek1/2 kg
rabarbarusok z 1
cytryny300 g
cukru1/2
laski waniliiPrzygotowanie:Za przygotowanie słoików najlepiej jest zabrać się gdy
dżem jest już prawie gotowy.Słoiki umyć. Ustawić je w piekarniku na kratce, dnem do góry i wyparzać w temp. 90 stopni, przez 10 minut.Zakrętki umyć i zalać gorącą
wodą. Odstawić na 10 minut. Przed zakręcaniem słoików, dokładnie je wytrzeć.
Rabarbar umyć i oczyścić z włókien. Pokroić w 3-4 cm kawałki. Przełożyć do garnka i zasypać
cukrem.
Truskawki umyć, obrać i oczyścić. Przełożyć do
rabarbaru, dodać przeciętą
laskę wanilii i
sok z cytryny, aby
dżem miał piękny kolor. Następnie wstawić na palnik. Gotować przez 30 minut. Zlać 250 ml soku, najlepiej do butelki, zakręcić i odstawić do góry dnem, dzięki temu uzyskujemy wspaniały sok na zimę.Połowę
dżemu zmiksować mikserem (najlepiej z
laską wanilii – nie wyrzucajcie aromatycznych przypraw z
przetworów) aby go zagęścić. Łyżkę
dżemu przełożyć na talerzyk po 3-4 minutach zobaczyć czy konsystencja
dżemu nas zadowala ( tzw. próba talerzyka). Jeśli nie, należy go gotować jeszcze 10 minut i powtórzyć próbę. Gotowy, gorący,
dżem przelewać do wyparzonych suchych słoików, zakręcać suchymi nakrętkami . Słoiki stawiać do góry dnem, pozostawiać w tej formie do wystudzenia.Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – najlepszy przepis
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyDżem truskawkowy z
bazyliąCzekośliwka
dżem śliwkowy z
kakaoDżem śliwkowy z
jabłkiem ,
cynamonem i
anyżem – i rogaliki
śliwkowe