ßßß Cookit - przepis na Dżem truskawkowy

Dżem truskawkowy

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Ustawowo dżem ma mieć w swoim składzie 30-40 g owoców na 100 g gotowego produktu. To co tyczy się producentów, zupełnie nie dotyczy nas domowych przetwórców. Ja dodaję do tego porównania jeszcze stopień wysmażenia i konsystencję – dla mnie dżemem jest mocno owocowy produkt, który łatwo daje się rozsmarowywać na chlebie lub jeszcze ciepłej brioszce, jest soczysty o lekko zwartej konsystencji, smażony niezbyt długo, aby zachować maksymalną ilość substancji odżywczych zagęszczony naturalną pektyną. Uwielbiam cudowny, domowy orzeźwiający dżem otulający zapachem świeżych letnich owoców. Dziś mam dla Was przepis na domowy dżem truskawkowy zagęszczony łodygą rabarbaru – naturalnie i zdrowo. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jest wspaniały, karminowo czerwony. Dodatkowo pokażę Wam metody na suchą pasteryzację przetworów, co znacznie ułatwia proces produkcji. Zatem garnki na gaz! Gotujemy dżem!
Składniki:
1,5 l dżemu
1,5 kg truskawek
1/2 kg rabarbaru
sok z 1 cytryny
300 g cukru
1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Za przygotowanie słoików najlepiej jest zabrać się gdy dżem jest już prawie gotowy.
Słoiki umyć. Ustawić je w piekarniku na kratce, dnem do góry i wyparzać w temp. 90 stopni, przez 10 minut.
Zakrętki umyć i zalać gorącą wodą. Odstawić na 10 minut. Przed zakręcaniem słoików, dokładnie je wytrzeć.
Rabarbar umyć i oczyścić z włókien. Pokroić w 3-4 cm kawałki. Przełożyć do garnka i zasypać cukrem.
Truskawki umyć, obrać i oczyścić. Przełożyć do rabarbaru, dodać przeciętą laskę wanilii i sok z cytryny, aby dżem miał piękny kolor. Następnie wstawić na palnik. Gotować przez 30 minut. Zlać 250 ml soku, najlepiej do butelki, zakręcić i odstawić do góry dnem, dzięki temu uzyskujemy wspaniały sok na zimę.
Połowę dżemu zmiksować mikserem (najlepiej z laską wanilii – nie wyrzucajcie aromatycznych przypraw z przetworów) aby go zagęścić. Łyżkę dżemu przełożyć na talerzyk po 3-4 minutach zobaczyć czy konsystencja dżemu nas zadowala ( tzw. próba talerzyka). Jeśli nie, należy go gotować jeszcze 10 minut i powtórzyć próbę. Gotowy, gorący, dżem przelewać do wyparzonych suchych słoików, zakręcać suchymi nakrętkami . Słoiki stawiać do góry dnem, pozostawiać w tej formie do wystudzenia.
Powiązane notki:
Dżem truskawkowy – najlepszy przepis
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Dżem truskawkowy z bazylią
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Dżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem – i rogaliki śliwkowe
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/06/16/dzem-truskawkowy-z-rabarbarem