ßßß
Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-)Zapraszam!Składniki:2,5 kg jabłek, odmiana Szara Reneta lub inne kwaskowe (masa jabłek po obraniu)ok. 10 łyżek cukru2 łyżeczki cynamonusok z 1 cytrynyWykonanie:Jabłka tuż po obraniu skrapiamy cytryną, dzięki temu nam mniej ściemnieją.Co do samego obierania jabłek - aby to sprawnie nam poszło polecam zaopatrzyć się w obieraczkę do warzyw i taki specjalny przyrząd do wycinania gniazd nasiennych, zaoszczędzicie trochę czasu :-).Następnie jabłka ścieramy na tarce z dużymi oczkami, wrzucamy do garnka i prażymy na średnim/dużym ogniu, mieszamy co jakiś czas aby się nie przypalały.Jabłka trzymamy na ogniu do czasu aż około 1/2 jabłek zamieni się w mus, a pozostała część zostanie w paskach.
Następnie dodajemy cukier i cynamon, dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze kilka minut.Gotowe jabłka nakładamy go wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w gotującej się wodzie (na spód garnka wkładamy ściereczkę lub gazetę, wkładamy słoiki, zalewamy gorącą wodą do połowy słoika i gotujemy).Smacznego!