Wykonanie
Składniki :1/2 kg dyni1/2 kg
jabłekokoło 1/2 szklanki
cukru, 3 łyżki
cukru żelującegosok z całej
cytrynyewentualnie szczypta
cynamonuPrzygotowanie:
Dynie obieramy z twardej skórki i kroimy w małą kostkę, tak samo robimy z
jabłkamiDynię wsypujemy do dużego garnka ( najlepiej z grubym dnem), dolewamy pół szklanki
wody, przykrywamy pokrywką i smażymy często mieszając do momentu, aż
dynia stanie się szklistaKiedy
dynia prawie się rozpadnie dodajemy
jabłka i smażymy do połączenia składników, wtedy dodałam
cukier,
cynamon i sok z 1
cytryny- sok na wyczucie, do podkreślenia smaku
dżemu, by nie był mdłySmażyłam do zagęszczenia masy, ale po dodaniu
cukru dżem stał się rzadki, wtedy dodałam
cukier żelujący i smażyłam jeszcze kilka chwilPo przesmażeniu przekładamy do wyparzonych, czystych słoików, zakrywamy dekielkamiJa jeszcze pasteryzuję, by
mieć pewność, że
dżem mi się nie popsuje.Użyję do przekładania ciast lub posmarowania naleśników :)
Ten
dżem wygląda niezwykle kolorowo i apetycznie :)