ßßß
Zbieranie jagód czy borówek to wpsaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam wycieczki w Bieszczady, zbieranie jagód otaczających krzaczkami leśne ścieżki, fioletowoniebieskie paznokcie i sine usta.Lat przybyło, ale wczoraj uśmiechałam się od ucha do ucha zajadając borówki wprost z Dorocinego koszyka.Co do dżemu. Jak wiecie celem przygotowywania przetworów jest to, żeby zachowały możliwie najwięcej wartości odżywczych. Tak ważna dla nas Witamina C, której w owocach jagodowych jest bardzo dużo, szybko rozpada się pod wpływem długiego gotowania. Postanowiłam więc znaleźć takie rozwiązanie, aby dżem smażyć maksymalnie krótko i szybko wekować w gorących słoikach.Składniki:1,5 kg borówek lub jagód350 g cukrusok z 1 cytryny1 op. Galaretki pomarańczowej lub 50 g pektyny roślinnej1 laska waniliiPrzygotowanie :Borówki umyć i przebrać. Rozgnieść widelcem, tak aby pojawił się sok. zaxypać cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, wydrażyć ziarenka i przełożyć razem z drewnem do borówek. Do garnka wlać sok z cytryny.Borówki postawić na gazie. Smażyć przez 30 minut. Dodać galaretkę i wlać do gorących słoików, mocno zakręcić i postawić do góry dnami.Słoiki okryć grubym kocem. Odstawić do wystudzeniu.Taki dżem wspaniałe pasuje do razowych naleśników!
Powiązane notki:Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetworyDżem śliwkowy z jabłkiem , cynamonem i anyżem – i rogaliki śliwkoweDżem truskawkowy – najlepszy przepisDżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)Dżem truskawkowy z bazylią