ßßß
Składniki:2 kg truskawek1 kg cukruPrzygotowanie:Truskawki umyć z ogonkami.Osuszyć i obrać.Pokroić na połówki, większe na ćwiartki.Zasypać cukrem i odstawić na 3-4 godziny w cieple ( jeśli za oknem jest ok 25-30 stopni ) lub na 8-12 godzin jeśli jest chłodno.Truskawki puszczą sok, który w połączeniu z cukrem utworzy syrop.Sok przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.Z truskawek można zrobić dodatek do lodów lub deserów, pierogi, ciasto lub słodkie bułeczki.Przechowywanie soku w wersji pasteryzowanej:Syrop przelewamy do czystych i wyparzonych butelek lub słoików.Zakręcamy, pozostawiając pewien luz, nie dokręcamy do końca.Pasteryzujemy w piekarniku wstawiając je do piekarnika na 100 stopni. Domowym przetworom wystarcza temperatura od 70-100 stopni przez 20 minut.Wyciągamy butelki, dokręcamy i odstawiamy do góry dnami. W tej pozycji studzimy.Powiązane notki:Sok z truskawek / syrop truskawkowy – 100 %Sok i syrop śliwkowy – na zimę do herbatyDżem truskawkowy z bazyliąDżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory