Sałatka letnia z gruszką wg dr Ornisha

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Prosta wiosenno-letnia kuchnia to coś co uwielbam i bardzo sobie cenię. Uwielbiam gdy warzywa są świeże a przygotowane z nich dania cudownie chrupią gdy je gryzę. Cudowność jej sałatki polega na tym, że jest wegańska i możecie jeść ją praktycznie przy większości znanych diet. Dr Ornish zdradza sekrety dobrej i zdrowej kuchni w łatwy i dostępny sposób. Będę dla was interpretowała jego przepisy, tak aby były jeszcze bardziej lokalne i zgodne z naszym ojczystym smakiem. Sałatka ta łączy w sobie lekkość, smak dostarczając nam przy tym masy witamin i składników odżywczych.
Składniki:
4 porcje
2 op. Mieszanki ulubionych sałat lub 2 główki sałaty masłowej
1 czerwona cebula
50 g bio migdałów
Pęczek bazylii
Pół pęczka mięty
1 duża lub 2 małe gruszki
Sos:
3 łyżki kremu balsamicznego-zredukowanego octu balsamicznego
3 łyżki soku 100% z malin
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Składniki sosu utrzeć na emulsję.
Sałatę umyć i porwać. Osączyć. Liście ziół oberwać z gałązek. Umyć, osączyć i wymieszać z sałatą.
Gruszki umyć, wytrzeć i pokroić w plastry.
Sałatę z ziołami wymieszać z sosem. Na wierzchu ułożyć gruszki, a na nich migdały. Podawać.
Powiązane notki:
Sałatka z fetą i gruszką
Zielona sałatka z kiwi, awokado, otrębami i gruszką
Sałatka wiosenna z rzeżuchą
Sałatka śródziemnomorska z tuńczykiem i serem feta
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/12/salatka-letnia-z-gruszka-wg-dr-ornisha